Social 9 Aprilie 2009 18:28
Stefania Teleman, reprezentantul federatiei Projust, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca protestul personalului auxiliar din justitie va continua, joi, in fata Curtii de Apel Bucuresti, incepand cu ora 8.00.

Teleman a afirmat ca proiectul de ordonanta privind salarizarea din justitie a fost trimis, pe 2 aprilie, Consiului Superior al Magistraturii pentru avizare si ca, potrivit unor surse, ar putea fi discutat miercuri in sedinta de Guvern.

"Daca proiectul va fi adoptat de Guvern, toata justitia va fi blocata", a declarat Stefania Teleman, precizand ca si in tara au avut loc proteste similare cu cel din Bucuresti si care vor continua.

Reprezentantul Projust a explicat, pentru NewsIn, ca, la inceputul lunii martie, trebuia sa se faca plata unei transe din drepturile recunoscute prin lege si hotarari judecatoresti si care erau date prin lege, dar ca acest lucru nu s-a intamplat. "Ba, mai mult, Ministerul Justitiei a initiat un proiect de ordonanta de salarizare in sistemul justitiei, iar in proiect se prevede ca magistratii beneficiaza de toate drepturile recunoscute de lege, mai putin personalul auxiliar de specialitate si conex, caruia i se mentine actuala salarizare, in ciuda tuturor hotararilor", a declarat Stefania Teleman.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, solicita incetarea "imediata" a protestelor personalului auxiliar, pe care le considera nejustificate, a anuntat MJ printr-un comunicat, in care sustine ca ministerul va face, in sedinta de Guvern, o noua informare despre problemele din sistem.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a luat act de faptul ca o parte din personalul auxiliar din instantele aflate pe raza Curtii de Apel Bucuresti a incetat miercuri activitatea si a pichetat sediul Curtii de Apel Bucuresti, se arata in comunicat, MJ precizand ca dialogul cu sindicatele va continua in cadrul legal si institutional.

Potrivit MJ, in ultima luna, conducerea ministerului a avut trei intalniri cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie, iar saptamana urmatoare este programata o noua discutie.

In sedinta de Guvern de miercuri, reprezentantii MJLC vor face o noua informare cu privire la "problemele stringente" ale sistemului judiciar si a solutiilor de rezolvare a acestora. “In aceste conditii, astfel de presiuni sunt nejustificate si nu servesc la rezolvarea problemelor structurale din sistem”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care solicita incetarea imediata a protestelor si reluarea indeplinirii atributiilor de serviciu.

In acelasi timp, potrivit comunicatului, conducerea MJLC solicita presedintelui Curtii de Apel Bucuresti sa-si indeplineasca atributiile si obligatiile si sa ia toate masurile pentru desfasurarea in bune conditii a actului de justitie.

In ceea ce priveste afirmatiile federatiei Projust ca ministerul ar fi elaborat un proiect de ordonanta privind salarizarea personalului din justitie fara consultarea personalului auxiliar, ministerul precizeaza ca in momentul in care un astfel de proiect va fi finalizat, il va publica pe site si va declansa procedurile de consultare potrivit legii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.