Social 9 Aprilie 2009 11:28
Un turneu european de omagiere a lui Eugen Ionesco la 100 de ani de la nastere, turneu pregatit de trei teatre din Romania, Austria si Slovacia, ar putea fi anulat in urma refuzul fiicei scriitorului de a mai ceda drepturile de autor pentru spectacolele in limba romana dupa operele tatalui sau.
Impreuna cu doua teatre din Viena (Austria) si Nitra (Slovacia), Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galati a pregatit un turneu european de omagiere a scriitorului francez de origine romana Eugene Ionesco, la implinirea a 100 de ani de la nasterea sa.

"Noi facusem deja proiectul. Turneul incepea la inceputul lui septembrie la Bucuresti, unde jucam patru-cinci zile Ionesco, pe urma la Brasov, de la Brasov la Timisoara sau Arad, nu era inca fixat care dintre ele, de acolo la Nitra, apoi Viena, ne intorceam pe la Budapesta, Arad sau Timisoara celalalt oras, pe urma Targu Muresul si incheiam cu Galatiul, exact in timpul festivalului nostru de comedie, aducand in festival si celelalte trupe care jucau Ionesco. Era un proiect foarte ambitios si foarte frumos, care ne onora si pe noi", a declarat astazi directorul Teatrului Dramatic de la Galati, Vlad Vasiliu.

Toata munca de organizare a turneului a fost blocata dupa anuntul facut recent de ambasadorul roman la UNESCO, Nicolae Manolescu, potrivit caruia Marie-France Ionesco, fiica lui Eugene Ionesco, nu mai accepta sa fie pusa in scena, in limba romana, nicio piesa a tatalui sau, fie ca e vorba de scenele romanesti, fie de cele straine.

"Stau cu domnul director al Teatrului 'Pygmalion' din Viena, care venise sa lucreze piesa cu noi, stam si ne uitam la niste hartii, dam telefoane si nu stima continuam sau nu continuam, cade proiectul sau nu cade", a spus directorul Dramaticului galatean.

"Doamne fereste ca demersul ei (al fiicei lui Eugen Ionesco, n.r.) sa fie atat de puternic. Are sanse de reusita pentru ca e mostenitoare, are dreptul sa interzica sa se joace o piesa. Noi nu putem s-o jucam fara sa cerem drepturi de autor si, daca nu ti le da, esti in culpa", a adaugat, ingrijorat, Vlad Vasiliu.

Marie-France Ionesco, fiica scriitorului francez de origine romana Eugene Ionesco, refuza ca piesele tatalui sau sa mai fie jucate in limba romana in tara noastra sau in strainatate, a anuntat, la inceputul lunii aprilie, ambasadorul roman la UNESCO, Nicolae Manolescu, citat de Evenimentul Zilei.

Eugen Ionescu s-a nascut pe 26 noiembrie 1909, la Slatina, si a murit pe 28 martie 1994, la Paris.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.