Social 8 Aprilie 2009 02:41
Evenimentele de peste Prut, nu au ramas fara ecou in Romania. Sute de oameni, romani si moldoveni, s-au adunat in pietele principalelor orase in semn de solidaritate fata de actiunile anticomuniste din Basarabia.

  • Bucuresti

La mitingul de marti seara care a durat aproape patru ore, au participat peste 1.000 de oameni, in majoritate tineri - reprezentanti ai Uniunii Studentilor din Romania, studenti din Republica Moldova, membri ai grupului de actiune Noii Golani, ai organizatiei Noua Dreapta, ai asociatiei Renasterea Neamului Romanesc si ai altor organizatii neguvernamentale.

Participantii la miting s-au adunat, dupa ora 18.30, in Piata Universitatii, avand steaguri ale Romaniei si Uniunii Europene, dar si pancarte cu textele "Chisinau, noi suntem cu voi", "Revolutia din 1989 se repeta in 2009" si "Pate de porc comunist - expirat". Protestatarii au cerut demisia presedintelui moldovean Vladimir Voronin si "iesirea din pasivitate" a autoritatilor de la Bucuresti, relateaza NewsIn.

Participantii la miting au ocupat integral zona de langa Teatrul National, asa-numitul Kilometru Zero al democratiei romanesti.

Participantii la mitingul de solidarizare cu protestatarii de la Chisinau, desfasurat marti seara in Piata Universitatii din Bucuresti, au anuntat ca vor continua actiunea miercuri, la ora 12.00, in fata ambasadei Republicii Moldova.

Dupa mitingul din fata ambasadei, studentii basarabeni vor merge la Gara de Nord si vor lua trenul pentru a se intoarce acasa, in ciuda faptului ca, marti, colegii lor din Iasi au fost impiedicati sa intre in tara de granicerii Republicii Moldova de la vama Sculeni. "Iar miercuri seara, noi, cei din Bucuresti, vom continua mitingul tot aici, in Piata Universitatii, la Kilometrul Zero al democratiei romanesti", a precizat, pentru NewsIn, liderul Noilor Golani, George Simion.

  • Timisoara

Actiunea era initial programata pentru miercuri seara, de la ora 19.00. Studentii si tinerii basarabeni din orasul de pe Bega au aprins lumanari in fata Catedralei Mitropolitane din Timisoara, lumanari din care au format cuvantul “Libertate”. Tinerii au spus in cor “Tatal nostru”.

Tinerii basarabeni din Timisoara se vor intalni, totusi, si miercuri, de la ora 19.00, la protest estimandu-se ca vor participa aproximativ 200 de persoane. Aproximativ 500 de tineri barasabeni sunt elevi sau studenti la unitati de invatamant din Timisoara. Miercuri vor marsalui din Complexul Studentesc pana in centrul orasului.

  • Iasi

Aproape 500 de studenti basarabeni au protestat, marti seara in Piata Unirii din Iasi. Tinerii s-au adunat incepand cu orele 20.00 si au strigat sloganuri anticomuniste, printre acestia aflandu-se si cei 50 de studenti basarabeni care nu au fost lasati de vamesii moldoveni sa intre in Republica Moldova in cursul zilei de marti. Presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni, Dan Caranfil, a declarat ca tinerii vor incerca din nou, miercuri, sa intre in Republica Moldova. Acesta a explicat ca studentilor basarabeni din Iasi li se vor alatura tineri din alte centre universitare.

"Ne vom aduna in fata Palatului Culturii si vom pleca spre vama in cateva autocare. Daca nu ne vor lasa sa intram in tara, vom protesta in vama, la fel cum am facut si astazi (marti, n.r.)", a declarat presedintele ATB, adaugand ca se asteapta ca miercuri dimineata sa ajunga la Iasi studenti din Timisoara si Cluj.

  • Cluj

Peste 500 de tineri s-au adunat, marti seara, in jurul orei 19.00, in piata Avram Iancu din Cluj-Napoca. Majoritatea tinerilor sunt studenti basarabeni in Cluj-Napoca, insa in piata au venit si multi colegi de-ai lor, cetateni romani. Fiecare protestatar a avut la el o lumanare aprinsa, iar manifestarea a constat intr-o procesiune in jurul fantanii arteziene din piata, care in mijlocul ei are statuia lui Avram Iancu. Cativa dintre participantii la protest au avut steagul Romaniei si tricouri cu "Basarabia- pamant romanesc". Doi dintre protestatari au adus cu ei si o harta a Romaniei Mari din 1928.

Unul dintre studenti, de 24 de ani, Oleg, dintr-o comuna din Republica Moldova, student la medicina, a afirmat ca niciunul dintre sutele de studenti care se afla in Cluj Napoca nu a plecat din Moldova "de bine". "Nimeni nu a fugit in Romania de bine si de asta noi protestam. Pur si simplu, cand termin facultatea vreau sa ma duc acasa liber, sa lucrez. Toti vrem sa traim linistiti" , a spus Oleg, adaugand ca basarabenii s-ar bucura daca s-ar ajunge la unirea cu Romania. Studentul a spus ca manifestarea are si menirea de a atrage atentia romanilor ca majoritatea cetatenilor din Republica Moldova se cred romani si ca tinerele generatii au uitat sa vorbeasca rusa si isi doresc o apropiere de vest.

La finalul procesiunii tinerilor basarabeni, pe treptele Mitropoliei Ortodoxe din piata a aparut si un grup al filialei Cluj a organizatiei Noua Dreapta. Acestia au afisat mai multe bannere primite cu aplauze de catre participanti. Bannerele aveau inscriptii precum "Pasul 1: jos comunismul. Pasul 2: unirea cu Romania", "Fratii in veci vor fi frati", "Fratilor luptati Romaniei sa va alaturati" , "27.03.1918".

Totodata, membri Noua Dreapta au scandat "Jos comunismul, jos comunistii", "Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara", "Basarabia e Romania. De asemenea acestia au intonat imnul Romaniei.

Nicio organizatie a studentilor basarabeni nu si-a asumat organizarea acestei manifestatii, iar anuntul privind existenta ei a fost raspandit prin internet.

  • Brasov

Manifestatia, organizata de Asociatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni din Brasov, a vrut sa atraga atentia opiniei publice brasovene asupra situatiei create la Chisinau si sa transmita un mesaj de solidaritate manifestantilor adunati in piata centrala din capitala Republicii Moldova.

„Ne-am adunat aici, in Piata Sfatului din Brasov, pentru a ne solidariza cu fratii nostri de la Chisinau. Vrem sa se stie ca, in Republica Moldova, comunistii au furat alegerile. Noi, tinerii, care am votat duminica impotriva comunistilor, spunem cu tarie ca avem nevoie de o alta clasa politica, care sa tina cu noi, sa nu ne cenzureze, pentru a ne putea exprima liber la noi acasa. Odata cu ajungerea comunistilor la putere ne-a murit viitorul. Inca patru ani cu comunistii la putere, inseamna moarte pentru noi. Ne-am adunat in aceasta seara aici si pentru a ne organiza in asa fel incat, maine (miercuri - n.r.) pe seara sa plecam spre Chisinau. Am stabilit cu studentii basarabeni din celelalte centre universitare sa ne intalnim la vama si sa incercam sa ne intoarcem acasa pentru a ne alatura celor care se afla in piata la Chisinau“, a declarat Octavian Apostol, presedintele asociatiei.

Studentii basaabeni, in numar de peste 300 la Brasov, spun ca o buna parte dintre ei au fost duminica la Bucuresti pentru a vota impotriva comunistilor, dar, din cauza imensei fraude electorale, rezultatul alegerilor a fost unul pe care comunistii il cunosteau dinaintea alegerilor.

Alaturi de studentii basarabeni s-au aflat in Piata Sfatului, membrii Asociatiei Studentilor din Universitatea Transilvania, dar si membrii Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina.

S-au scandat lozinci anticomuniste si chemari la solidarizare cu manifestantii de la Chisinau, precum si apeluri la unitatea romanilor de pretutindeni. „Acelasi sange, aceeasi tara/Romani am fost toti odinioara“ sau „Basarabia pamant romanesc“, au fost printre lozincile favorite scandate in timpul mitingului.

„Alegerile astea au fost un truc pregatit dinainte. Tineretul a votat impotriva comunistilor si, totusi, ei au cistigat jumatate din voturi. Nu se poate ca unul din doi moldoveni sa fi votat comunistii. Suntem gata sa mergem la Chisinau si chiar sa ne jertfim pentru tara noastra, daca va fi nevoie. Vrem sa aratam lumii intregi ca nu ne este indiferent ceea ce se intampla la Chisinau“, a spus si Dragos Bivol un student moldovean hotarat sa mearga la Chisinau sa se alature manifestantilor.

  • Arad

150 de aradeni, in marea lor majoritate tineri, au aprins lumanari la troita ridicata in memoria eroilor Revolutiei din 1989 si au scandat "Libertate pentru Moldova", "Jos comunismul" si "Basarabia, Basarabia".

Presedintele „Miscarii Aradene“, Claudiu Cristea, care a organizat actiunea, a declarat ca „regimul comunist a lui Voronin a fost tratat, nu de putine ori, cu condescendenta de politicienii de la Bucuresti“. „Miscarea Aradeana isi exprima sustinerea pentru tinerii romani care protesteaza pentru libertate si democratie la Chisinau. Lupta pentru libertate si democratie de la Chisinau ne reaminteste fiecaruia dintre noi, ca avem datoria fata de noi si comunitatea in care traim, sa veghem zi de zi la respectarea acestor valori. Solicitam actualei clase politice, Guvernului Romaniei si Presedintelui Traian Basescu sa isi exprime sprijinul cat de urgent pentru populatia din Republica Moldova si sa condamne arestarile abuzive si actele de violenta ale politiei si jandarmeriei din Chsinau“, a declarat Claudiu Cristea.

Repezentantii „Miscarii Aradene“ au mai spus ca solicita eliberarea de urgenta a persoanelor arestate, pentru ca au militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. „Nu putem uita ca libertatea de exprimare, de a alege si de a protesta sunt drepturi pentru care s-a murit in 1989 si in Arad. De aceea, in semn de solidaritate cu tinerii din Chisinau am aprins cate o lumanare la troita eroilor din fata Primariei Arad“, a afirmat Cristea.

  • Galati

Peste 100 de studenti basarabeni din Galati au protestat in gradina publica din oras, devansandu-si cu o zi actiunea pe care o pregateau impotriva rezultatului alegerilor parlamentare de duminica din Moldova, castigate de comunisti. Ei fluturau steaguri tricolore si pancarte cu mesaje precum "Chisinau, noi suntem cu voi", afisand, totodata, insemne cu semnificatia interzis secera si ciocanul.

Aceasta este a doua zi consecutiva de proteste la Galati, iar studentii basarabeni au decis sa se imtalneaca si miercuri, de la ora 11.00, pe treptele Universitatii Dunarea de Jos.

Tinerii spun ca-i sustin pe conationalii lor care protesteaza la Chisinau. "Sustinem colegii care se afla in Republica Moldova. Nu sustinem violenta. Sustinem o schimbare. Ne intrebam unde ne sunt voturile, pentru ca noi am sperat si speram in schimbare. Am vorbit cu cei de acasa, dar ei nu stiu ce se intampla in capitala (Chisinau, n.r.), pentru ca in mass media nu se zice nimic, la televiziuni nimic, iar site-urile sunt inchise. Ne e frica pentru ce se poate intampla", a declarat Roman Mercusev, student in anul trei la Automatizari, la Universitate Dunarea de Jos.

  • Craiova

Peste 100 de tineri, majoritatea studenti in anul I si II ai Universitatii din Craiova, s-au intalnit, marti seara, in Piata “Mihai Viteazul” din centrul Craiovei. Mitingul nu a fost organizat de o anumita asociatie, participantii fiind studenti de la diferite facultati din Craiova.

Studentii au venit in centrul Craiovei inarmati cu steaguri ale Romaniei si pancarte pe care erau scrise mesaje de genul: “Romania nu uita, Basarabia e a ta”, “Nu ne ingropati viitorul”, “Jos comunistii”, “Noi vrem dreptate”, “Vrem Basarabia inapoi”.

Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei Craiova, protestul a fost neautorizat, insa nu s-au creat conflicte, fiindca protestatarii nu au scandat, ci doar au afisat pancarte si au aprins lumanari. Protestul a durat aproximativ o ora, dupa care marea majoritate a celor prezenti a plecat spre case. „Nu au fost incidente, nu s-au manifestat in nici un fel. Noi, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dolj, am asigurat masurile de ordine publica cu 20 de jandarmi”, a precizat locotenent-colonel Ionut Tapu, purtator de cuvant al IJJ Dolj.

  • Constanta

Studentii au aprins si cateva lumanari pentru persoanele care si-au pierdut viata in incidente. “Protestam impotriva modului in care au fost tratati studentii de catre autoritati”, a declarat unul dintre participanti.
Manifestarea s-a desfasurat in liniste, fara incidente.

La eveniment au participat si cativa constanteni care si-au manifestat solidaritatea cu ce se intampla in tara vecina.

“Am auzit ca in alte orase s-au strans cateva sute de persoane. La noi sunt numai cateva zeci. E pacat ca nu protesetaza mai multa lume fata de ceea ce se intampla in Moldova”, a declarat Cristi M., unul dintre constantenii care a participat la protest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.