Social 8 Aprilie 2009 00:45
Mai multi jurnalisti romani reprezentand TVR si agentiile de presa straine Reuters, AFP si EPA au fost intorsi din drumul catre Chisinau, marti seara, de catre vamesii moldoveni de la Giurgiulesti, punctul de trecere a frontierei din dreptul municipiului Galati.

"S-au intors din vama moldoveneasca Giurgiulesti trei jurnalisti de la agentii de presa din afara si o echipa TVR, toti romani. Corepondentilor de agentii li s-a spus ca nu pot intra in Republica Moldova deoarece nu au acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe de peste Prut, iar celor de la TVR, care aveau acreditarea, li s-a spus ca nu pot intra pentru ca acea acreditare nu este permanenta", a declarat, marti seara, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, comisarul-sef Didel Badarau, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit aceleiasi surse, jurnalistii intorsi din Vama Giugiulesti au revenit in tara, la Galati, in jurul orei 22.00.
Jurnalistii se deplasau cu doua masini. Intr-una se afla echipa Televiziunii Romane, despre care comisarul-sef Didel Badarau nu a precizat din cate persoane era formata. In cealalta masina se aflau trei corespondenti ai agentiilor Reuters, Agence France Presse (AFP) si European Pressphoto Agency (EPA).
Tot marti seara, au trecut granita pe la PTF Galati-Giurgiulesti patru masini cu studenti basarabeni care invata la Galati. Potrivit liderilor studentilor moldoveni, cei plecati ar fi "extremisti", adica "entuziasti", tineri care doreau sa se alature protestelor de la Chisinau. Din informatiile furnizate prin telefon colegilor ramasi la Galati, grupul ar fi fost retinut la vama moldoveneasca pentru un control amanuntit, iar IJPF Galati a informat ca niciunul dintre cele patru autoturisme nu a revenit in tara pana la ora difuzarii acestei stiri.

Tot in judetul Galati, dar la Vama Oancea-Cahul, 12 actori ai Teatrului de Papusi "Gulliver" din Galati, ce urmau sa ajunga la un festival din Republica Moldova, au decis sa se intoarca din drum dupa ce vamesii de la Cahul i-au tinut pe loc cateva ore pentru control.

In municipiul Galati, studentii basarabeni au organizat marti, pentru a doua zi consecutiv, proteste in Gradina Publica. Tinerii, 100 la numar, au fluturat tricolorul si au scandat "Libertate", "Jos comunistii!", "Golanii la puscarie", "Basarabia - pamant romanesc", "Traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca". De asemenea, studentii au cantat imnul de lupta "Teceti batalioane romane Carpatii". Ei vor protesta si miercuri, de la ora 11.00, pe treptele Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. In prezent, la facultatile universitatii studiaza 455 de studenti din Republica Moldova, alti 112 urmeaza masterate, iar sapte fac doctoratul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.