Social 8 Aprilie 2009 15:45
Numarul total al victimelor cetateni romani a ajuns marti la cinci, dupa ce s-a confirmat decesul unui minor roman, in afara de cele patru victime descoperite pana acum - trei membri ai aceleiasi familii si o femeie, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE.

"Numarul total al victimelor a ajuns la cinci. A mai fost confirmat decesul unui minor roman", a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu.

MAE atrage atentia ca bilantul cutremurului nu este inca definitiv, numarul victimelor scoase de sub daramaturi fiind in crestere.

Presa italiana relatase despre moartea a patru cetateni romani. In regiunea Abruzzo, unde s-a produs cutremurul, traiesc aproximativ 20.000 de romani.

De asemenea, potrivit MAE, noua cetateni romani plecati din zona afectata de seism au solicitat marti dimineata sprijinul ambasadei. Consulul a eliberat titlurile de calatorie necesare intoarcerii in tara pentru opt dintre acestia, o persoana avand asupra sa cartea de identitate.

Trei diplomati din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma se vor deplasa marti in zona afectata de cutremur, pentru a acorda asistenta necesara cetatenilor romani, mai precizeaza MAE.

Dupa incheierea operatiunilor de salvare a supravietuitorilor, de indata ce autoritatile italiene vor autoriza transferul corpurilor neinsufletite in vederea inhumarii, Ambasada Romaniei la Roma va acorda sprijinul necesar, in limita competentelor sale, precizeaza MAE.

Ambasada Romaniei la Roma este in contact permanent cu autoritatile locale si comunica in mod operativ la MAE eventuale informatii noi care privesc cetateni romani.

MAE solicita romanilor care se afla sau cunosc conationali in situatii de risc din cauza acestui seism sa contacteze misiunile Romaniei in Italia. Numarul de urgenta al Ambasadei este 0039 345 230 24 89.

O familie intreaga de romani - tatal, mama si fiul - au fost scosi morti dintre daramaturi la San Demetrio, in urma cutremurului produs luni in Italia, a informat in aceasta dimineata agentia Adnkronos, citata de NewsIn. De asemenea, un site religios informase luni ca o fetita romanca ar fi murit la Aquila, in urma cutremurului din regiunea italiana Abruzzo.

Violentul cutremur care a lovit luni centrul Italiei a provocat moartea a cel putin 179 de persoane, in timp ce alte 34 sunt date disparute, potrivit ultimului bilant anuntat marti de centrul de coordonare a operatiunilor de salvare din L'Aquila. Patruzeci de morti inca nu au fost identificati, a precizat Centrul, citat de agentia ANSA, care evalueaza numarul ranitilor la circa 1.500.

Doua cadavre au fost scoase de sub daramaturi marti dimineata in satul Onna, din apropiere de orasul L'Aquila, unde a fost epicentrul cutremurului. La Onna, o localitate cu numai 250 de locuitori, deja s-au inregistrat 39 de morti, potrivit pompierilor.

Seismul a lasat fara locuinte mii de persoane. Cei care nu au avut prieteni sau familii care sa-i gazduiasca au petrecut prima noapte in adaposturi provizorii puse la dispozitie de autoritati. Protectia civila a numarat peste 10.000 de case si edificii avariate in regiune.

Cutremurul a avut o magnitudine de moment de 6,2 grade si este cel mai grav produs in ultimii ani in Italia.

ULTIMA ORA: Replicile continua sa zguduie orasul Aquila, dupa seismul extrem de puternic ce a devastat luni capitala regiunii Abruzzo. Replicile se succed rapid si cea mai puternica s-a produs la ora locala 11.30 (12.30, ora Romaniei); avand 4,4 grade pe scara Richter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.