Social 7 Aprilie 2009 00:47
Deputatul PD-L Gabriel Andronache, membru in subcomisia parlamentara de Cod Civil, a sustinut un amendament prin care mansardarea blocurilor se poate face cu acordul a doua treimi dintre membrii asociatiilor de proprietari, in locul unanimitatii prevazute in Codul civil actual.

Conform articolului 669 din proiectul noului Cod Civil, proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinta detin in coproprietate fortata partile comune ale imobilului, iar instrainarea cotelor-parti nu se poate face decat atunci cand este instrainat apartamentul. Deputatul PD-L Gabriel Andronache s-a declarat in dezacord cu aceasta prevedere, deoarece face imposibila o eventuala mansardare a blocului, in absenta unui acord unanim al coproprietarilor terasei unui bloc. Andronache a sustinut ca se impune o majoritate de doua treimi, invocand faptul ca cei care doresc sa-si construiasca o mansarda pe un bloc nu o pot intabula atata vreme cat nu au primit acordul tuturor coproprietarilor. Cei care nu au fost de acord cu mansardarea ar urma sa primeasca despagubiri de la ceilalti coproprietari.

Punctul de vedere al lui Andronache a ridicat obiectii din partea lui Valeriu Stoica, membru in Comisia de redactare a proiectului de Cod civil. "Aceasta chestiune este discutabila, pentru ca inseamna ca se dispune de dreptul altuia fara acordul lui", a apreciat Valeriu Stoica. El a precizat ca instrainarea bunurilor in coproprietate fara acordul unora dintre coproprietari ar putea ridica obiectii de neconstitutionalitate.

In schimb, Andronache spune ca modificarea Codului civil este singura optiune de rezolvare a acestei probleme. El a invocat experienta sa ca viceprimar al Brasovului, localitate in care, din cateva sute de cereri adresate asociatiilor de proprietari, doar doua sau trei au fost rezolvate. "Ar fi doua avantaje: ar creste numarul de locuinte si s-ar reface aspectul fatadelor blocurilor. La urma urmelor, este o problema sociala si daca nu gasim o rezolvare pe baza Codului civil, pierdem un moment oportun. Problema pleaca din Codul civil actual", a explicat Andronache.

Amendamentul sau urmeaza sa fie discutat din nou in cadrul sedintei de marti a subcomisiei de Cod Civil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.