Social 7 Aprilie 2009 15:44
Conducerea Camerei Deputatilor a revenit asupra deciziei luate in cazul solicitarii fostului deputat PRM Anca Petrescu de alocare a unui spatiu in Parlament pentru firma sa, in scopul supravegherii mentenantei cladirii, permitand arhitectului sa inchirieze un spatiu de 40 mp in cladire.

Deputatii au luat decizia, cu cinci voturi favorabile, doua voturi impotriva - ale reprezentantilor UDMR si PSD+PC din Biroul Permanent - si o abtinere, sa-i permita Ancai Petrescu sa inchirieze un spatiu de 40 de metri patrati in incinta Palatului Parlamentului. "S-a considerat ca e nevoie de acest spatiu pentru a-si desfasura activitatea privitoare la partea de receptii, investitii care au loc in aceasta institutie", a explicat secretarul Camerei Dumitru Pardau.

"Nu e sediu de firma, ci doar punct de lucru, daca putem sa-i spunem, pentru o mai buna desfasurare a activitatii in Camera Deputatilor", a mai spus Pardau, precizand ca tariful pentru spatiul de 40 de metri patrati solicitat de Anca Petrescu este de 5,3 lei pe metrul patrat.

Potrivit NewsIn, dupa ce conducerea Camerei Deputatilor a respins, in 23 martie, cererea fostului deputat PRM, Anca Petrescu, de alocare a unui spatiu in Parlament pentru firma sa S.C. Anca House S.R.L., in scopul supravegherii mentenantei cladirii, pentru care aceasta avea un acord-cadru incheiat in 2008 cu acest for, fostul deputat PRM a trimis o noua adresa Biroului Permanent. In adresa mentionata, Anca Petrescu explica faptul ca s-a creat o eroare in legatura cu solicitarea sa precedenta, spatiul pe care l-a solicitat fiind un punct de lucru si nu un sediu de firma. "Activitatea de aici are ca scop unic urmarirea lucrarilor de constructii si eficientizarea relatiei ordonator de credite-proiectant general-constructor in vederea intrarii in legalitate a functionarii cladirii care nu are inca receptia incheiata", le-a scris Anca Petrescu deputatilor din forul de conducere al Camerei, mentionand ca spatiul este solicitat strict pentru o perioada scurta, necesara finalizarii cladirii.

In 23 martie, Biroul Permanent a considerat inacceptabila solicitarea arhitectului cladirii Parlamentului, Anca Petrescu, mentionand ca actuala conducere a forului nu stia despre acordul- cadru incheiat intre fostul deputat si Camera Deputatilor in 2008, privind anumite drepturi conexe ce-i revin acestuia. "Nu consideram oportun sa-i inchiriem un spatiu pentru supravegherea mentenantei si alte proiecte pe care le are doamna Petrescu. Nu se vad motivele pentru care Parlamentul ar trebui sa-si pastreze o camera pentru firma", a declarat, in urma sedintei din 23 martie secretarul Valeriu Zgonea.

Anca Petrescu a solicitat, in prima adresa remisa Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, incheierea unei conventii intre Camera Deputatilor si S.C Anca House S.R.L. pentru punerea la dispozitie a spatiului din Palatul Parlamentului in suprafata de 40 mp, cu suportarea de catre societate a utilitatilor aferente, precum si a contravalorii utilizarii spatiului, in suma de 5,30 lei/mp, care se indexeaza trimestrial. Potrivit adresei mentionate, scopul firmei este de a indeplini "sarcinile ce-i revin in fianlizarea constructiei, urmarirea aplicarii pe santier a solutiilor adoptate, precum si indeplinirea atributiilor prevazute in acordul cadru incheiat cu Camera Deputatilor".

Cererea fostului deputat PRM a fost discutata si in sedinta conducerii Camerei din 18 martie, starnind surprinderea deputatilor fata de suma mica, de 5,30 lei/mp, care a fost stabilita de secretarul general al forului pentru a fi platita de Anca Petrescu pe spatiul solicitat. Udemeristul Kelemen Hunor a mentionat ca suma nu este in concordanta cu profiturile "uriase" ale lui Petrescu.

"Cum ati calculat aceasta suma uriasa pe metrul patrat pentru doamna Anca Petrescu? Doamna Anca Petrescu are un profit urias din ceea ce presteaza, sa ma exprim asa, frumos, pentru Camera Deputatilor. Si as vrea sa stiu 5 lei si 30 bani cum ati reusit sa calculati pe metrul patrat pentru aceasta firma absolut profitabila pe banii nostri?" l-a intrebat Kelemen pe secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu.

In replica, acesta a anuntat ca fostul deputat PRM "are un contract cu Camera, pana la finalizarea investitiei de asistenta tehnica si face proiectarea in cadrul unui tarif de 6 lei pe ora". "Cred ca este cel mai mic tarif din Romania existent pentru a face proiectare. Doamna are un contract cu noi care se cifreaza intre 4-500 de milioane pe an", a sustinut Barbu. El a adaugat, referindu-se la suma de 5,3 lei/mp, ca "acesta este tariful" si, in afara unuia special pentru banci, "altceva nu mai exista".

"Doamna Petrescu castiga 400, 500, 600 de milioane cu 6 lei pe ora, dar contractul va mai dura – si veti fi de acord – vreo 5-6 ani buni de acum incolo, asa cum evolueaza lucrurile la Camera Deputatilor si eu cred ca este un tarif foarte mic si ar trebui sa ne gandim sa punem un tarif un pic mai mare", a raspuns Kelemen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.