Social 6 Aprilie 2009 11:59
Filmul Imn / Anthem (Israel, 2008, regia Elad Keidan, sound design Isaac Levi) este marele castigator al celei de-a treia editii a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT, care a transformat pentru cinci zile Cinema Scala, Cinemateca Eforie si Orange Concept Store in adevarate puncte fierbinti ale Bucurestiului.

Juriul format din Frank Albers, Nikolaj Nikitin, Frank Albers, Stefan Arsenjievic, Riina Sildos, Cristoffer Olofsson, Jean-Yves Roubin si Catalin Cristutiu a rasplatit mediu metrajul israelian pentru „compozitia stralucita si folosirea unui limbaj cinematografic proaspat si personal, intr-o maniera simpla si indrazneata”. Castigatorul va primi 4000 de euro din partea Institutului Cultural Roman si 3000 de euro in pelicula si servicii de procesare oferiti de Kodak CineLabs Romania.

Directorul festivalului NexT, Ada Solomon, a urcat pe scena de la Cinema Scala pentru a prezenta Festivitatea de Premiere, intr-o sala decorata cu imagini de la filmarile mediu metrajului Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu, al carui sound design a fost realizat de Andrei Toncu. „Aceasta editie a fost o mare provocare pentru noi si suntem foarte mandri de felul in care a iesit” a declarat Ada in deschiderea Galei, vorbind despre anvergura pe care a luat-o festivalul odata cu editia 2009.

Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai buna Regie i-a revenit lui Runnar Runarsson pentru 2 porumbei / 2 Birds (Islanda, 2008), unul dintre cele mai simpatizate filme din competitia festivalului in acest an, pe care juratii l-au apreciat „pentru limbajul poetic puternic, stapanit la perfectie”, iar Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai buna Coloana Sonora a fost castigat de Greg Marshall, sound designerul scurt metrajului britanic Recruti / Cherries. Fiecare dintre cele doua premii consta in 2000 de euro, oferiti de Institutul Cultural Roman.

Cel mai bun film romanesc din competitia NexT 2009, premiat cu servicii de post productie DI in valoare de 3500 Euro oferite de Abis Studio este Nunta lui Oli, productia Libra Film regizata de Tudor Jurgiu, in care juriul a vazut „un portret provocator si echilibrat artistic al Romaniei contemporane”. Nunta lui Oli a castigat, de asemenea, Premiul Special oferit de Cocor Media Channel, care va promova intensiv filmul timp de doua saptamani pe ecranele-gigant din centrul Capitalei.

Comedia Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS (Marea Britanie, 2008) a fost filmul cel mai apreciat de catre spectatorii celei de-a treia editii NexT si a cucerit Premiul Publicului, „la pachet” cu un aparat de filmat HVR-A1E oferit de Sony.

Concursul de bricolaj NexT Brico Contest, una dintre noutatile absolute de la aceasta editie, si-a desemnat proiectul castigator: The NexT Best Thing, constructia futurista din pelicula, popcorn si carton realizata de Dumitrita Lunca, a primit cele mai multe voturi din partea de vizitatorilor expozitiei din foaierul Cinema Scala. Castigatoarea va beneficia de o excursie de trei zile si o acreditare all inclusive la Festivalul Public Design de la Milano, oferita de partenerii NexT, Asociatia Culturala Esterni.

Villa Kult, asociatia din Berlin destinata sprijinirii tinerilor artisti, a acordat doua premii constand in granturi de dezvoltare pentru doi dintre realizatorii unor filme din competitie. Astfel, Radu Potcoava, regizorul scurt metrajului Danut pleaca pe vapor, va beneficia de o rezidenta de cinci zile la Berlin pentru dezvoltarea proiectului sau de lung metraj, Fathers With Wings, iar producatoarea Tanuja Amarasurriya va beneficia de un training de trei zile pentru dezvoltarea scenariului scris de Timothy Attack, regizorul scurt metrajului Toate visele mele pe VHS / All My Dreams on VHS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.