Social 3 Aprilie 2009 18:22
Reality show-urile cu conotatie sexuala sau cu un grad mare de violenta fizica si psihica vor putea fi difuzate numai in intervalul orar 23-6, potrivit unei propuneri din sedinta de joi a CNA, care va fi inclusa in Codul audiovizual

Noua reglementare va viza si emisiunile tip fictiune care apeleaza la mijloacele reality-show.

Propunerea a fost facuta in urma reclamatiilor primite de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru editiile din 5 si 12 martie ale emisiunii "Consilier de urgenta", difuzate de postul National TV de la ora 22.00, care a inclus scene de violenta intensa, atat verbala, cat si fizica.

In raportul de monitorizare pentru emisiunea "Consilier de urgenta" se mentioneaza ca aceasta se bazeaza pe interpretarea critica a unor situatii reale, fiind astfel incadrata in genul Reality Show. La final, psihologul apare dupa prezentarea scenelor conflictuale si ofera solutii. Genericul final al emisiunii cuprinde si numele participantilor, actori amatori, pusi sa reproduca situatia reala care urmeaza a fi discutata de psiholog. La finalul emisiunii nu se preciza, insa, ca personajele implicate si cazurile studiate sunt fictive.

"Cele mai multe emisiuni de acest tip isi plaseaza actiunea in familii cu copii, unde solutia la orice probleme se face prin violenta. Cu atat mai mult suntem interesati sa rezolvam aceste probleme. Posturile incearca sa eludeze reglementarile legale, ascunzandu-se in spatele unei fictiuni realizate cu mijloacele reality-show-ului, care da impresia de realitate. Pare sa fie o contributie romaneasca nefericita in peisajul audio-vizual. Nu am informatii sa fie undeva, in lume, la o scara atat de mare, astfel de emisiuni", a explicat, pentru NewsIn, presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Potrivit presedintelui, proiectul de modificare a Codului audiovizual care sa faca trimitere la reality show-uri si la emisiuni care apeleaza la mijloacele de expresie specifice acestui gen de emisiuni va fi gata pana la sedinta din 9 aprilie a CNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.