Social 3 Aprilie 2009 15:43
Becurile clasice ar putea disparea din magazine, din toamna, intrucat de la 1 septembrie 2009 va fi interzisa productia lor, a declarat joi directorul din cadrul Comitetului National Roman de Iluminat (CNRI), Mihai Husch

"De la 1 septembrie 2009, nu se vor mai produce lampile cu incandescenta (becurile clasice) si nici nu vor mai fi livrate distribuitorilor. Problema este ca o scoatere brusca din productie a becurilor clasice nu este de dorit. Exista chiar riscul ca ele sa dispara din magazine chiar din septembrie 2009. Este nevoie de o campanie de informare, pentru a anunta populatia ca aceste becuri clasice vor disparea de pe piata pana in 2012", a declarat directorul diviziei de calificare profesionala in domeniul iluminatului din cadrul Comitetului National Roman de Iluminat, Mihai Husch, relateaza NewsIn.

Acesta a spus ca, desi lampile fluorescente sunt de 5-10 ori mai scumpe decat lampile cu incandescenta, viitorul este al surselor eficiente de luminat. "Becurile clasice sunt insa mai mult producatoare de caldura decat de lumina", a adaugat Mihai Husch.

Productia becurilor clasice va fi interzisa incepand cu 1 septembrie, urmand ca acestea sa fie retrase progresiv de pe piata pana in 2012, potrivit Regulamemtului CE 244/2009 al Comisiei din 18 martie 2009 de implementare a directivei 2005/32/CE a Parlamentului European.

Cei mai mari producatori de lampi din lume (ca surse de lumina) sunt: Philips, Osram, General Electric, Sylvania.

"In Comunitate, consumul anual de energie electrica aferent produselor care fac obiectul prezentului Regulament a fost estimat la 112 TWh in 2007, dar daca nu se iau masuri specifice, consumul va creste, conform estimarilor, ajungand la 135 TWh in 2020", potrivit Regulamentului CE 244/2009 al Comisiei din 18 martie 2009 de implementare a directivei 2005/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului in ceea ce priveste cerintele de proiectare ecologica pentru lampi de uz casnic non-directionale.

Conform studiilor pregatitoare, consumul de energie electrica in cazul becurilor clasice poate fi redus in mod semnificativ. Lampile fluorescente compacte cu economisire de energie cu cel mai mic continut de mercur nu contin mai mult de 1,23 mg de mercur.

Becurile incandescente ineficiente vor fi scoase progresiv de pe piata si vor fi inlocuite de alternative imbunatatite din 2009 si pana la finalul lui 2012, ceea ce va duce la economii de 11 miliarde euro, bani care vor fi injectati anual in economia europeana, potrivit Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.