Social 3 Aprilie 2009 13:38
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, ca zvonurile privind amanarea majorarii salariilor cadrelor didactice pana la sfarsitul anului sunt false si a reiterat ideea ca Legea 221/2008 care prevede cresteri de 50% ar putea fi aplicata

Momentan, in parlament se discuta ordonanta 151/2008 a Guvernului Tariceanu, prin care se prevedeau cresteri salariale de 28% pentru cadrele necalificate si in procente nesemnificative sau aproape deloc pentru ceilalti profesori. Eu personal nu sunt de acord cu aceasta ordonanta, pentru ca nu mi se pare corect ca salariile cadrelor didactice necalificate sa fie egale cu cele ale profesorilor calificati. Sper sa ne intoarcem la Legea 221”, a precizat Andronescu dupa conferinta "Calitatea educatiei din perspectiva beneficiarilor", organizata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), informeaza NewsIn.

Ministrul a mai spus ca ordonanta 151/2008 a fost amanata pentru inca o luna, pentru a fi discutata in parlament.

In prezent, majorarile salariale prevazute prin Legea 221/2008 au fost amanate, motiv pentru care sindicatele cadrelor didactice au initiat mai multe trimiteri in judecata ale guvernului dar si ale primariilor si scolilor si au anuntat proteste.

Scandalul majorarilor salariale pentru profesori a inceput dupa ce anul trecut, pe 30 septembrie, parlamentul a adoptat Legea 221, privind majorarea salariilor cu 50%, promulgata de presedintele Traian Basescu. La momentul respectiv, guvernul Tariceanu a facut toate demersurile necesare pentru amanarea intrarii in vigoare a acestei legi. Pentru asta, Executivul a emis doua ordonante: prima, declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei, prevedea amanarea intrarii in vigoare a Legii 221. A doua, ramasa in vigoare, prevedea cresterea diferentiata a salariilor, cu pana la 28%, in doua trepte, la 1 martie 2009 si, respectiv, 1 septembrie. Cele mai insemnate majorari se aplicau salariilor de pana la 600 de lei.

Inainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2008, PSD a promis profesorilor ca majorarile salariilor vor fi acordate retroactiv, din octombrie 2008. Cu toate acestea, dupa formarea guvernului PDL-PSD, prima ordonanta de urgenta din 2009 amana acordarea majorarilor diferentiate sau, mai precis, le conditioneaza de atingerea unor indicativi macroeconomici satisfacatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.