Social2 Aprilie 200903:07de Doru Cireasa

Lectura de 2 minute

Ministrul Transporturilor, totodata senator de Dolj, deseneaza pentru ochii craiovenilor sai o autostrada fara nici un calcul de rentabilitate, asa cum a infiintat si o cursa Tarom inutila.

Majoritatea proiectelor de autostrazi importante din Romania stau intepenite, dovada fiind Tg.-Mures - Iasi, Ploiesti - Buzau - Iasi, Timisoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Rm. Valcea - Pitesti, ultimele doua situate pe coridoare paneuropene de transport. In vremea aceasta, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, viseaza la o noua autostrada oferita craiovenilor. Construirea Autostrazii Sudului, dupa cum a botezat-o Radu Berceanu, va incepe in 2010, iar lucrarile vor fi finalizate cel mai probabil in 2014, dupa cum a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la Craiova, ministrul Transporturilor si Infrastructurii. Autostrada va trece prin Videle, Alexandria, Rosiorii de Vede, Draganesti, iar la Craiova se va uni cu cea care va pleca din zona noului pod peste Dunare, dintre Vidin si Calafat.

Autostrada va continua dupa Calafat si Craiova spre Drobeta-Turnu Severin si Orsova pentru a intra la Lugoj in Coridorul IV de transport paneuropean, respectiv Constanta - Bucuresti - Pitesti - Sibiu - Deva - Lugoj - Timisoara - Arad.

Ministrul Berceanu nu a putut preciza o valoare exacta a lucrarilor, cifrele mentionate de acesta variind de la simplu la triplu, adica de la 300 la 900 de milioane de euro. Marja larga de eroare este explicabila prin faptul ca autostrada nu a beneficiat pana acum de nici un studiu de fezabilitate. Potrivit MEDIAFAX, ministrul a estimat la valoarea de 300 de milioane de euro suma necesara construirii Autostrazii Sudului, estimare optimista tinand cont ca aceasta ar insemna plata a nici macar doua milioane de euro pe kilometru, in conditiile in care cele mai ieftine proiecte de autostrazi din prezent presupun patru milioane de euro. „Costul construirii ei va fi de circa 900 de milioane de euro. S-ar putea sa fie costuri suplimentare de 30-40 de milioane de euro“, a precizat Berceanu in aceeasi zi pentru „Gazeta de Sud“, cotidian local.

Cotidianul

Sursa: Cotidianul



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.