Social2 Aprilie 200911:45

Lectura de un minut

In spatele simptomelor usoare care ne perturba buna dispozitie, energia, dar si randamentul psihic si fizic, se afla adesea stresul. Pentru ca acest cuvant este inteles vag de multa lume, il putem defini succint ca fiind un ansamblu de factori pozitivi sau negativi pentru organism, care prin natura sau intensitatea lor au actiune nociva

Factorii negativi au intotdeauna influente nocive asupra organismului, determinand ceea ce se cheama distres. Acesti factori pot fi de natura organica, bolile, foamea, stresul oxidativ cand corpul are nevoie de antioxidanti etc. fizici, frig, chimici, hormonali, arsuri, sau emotionali.

La celalalt capat se regasesc factorii care in mod normal au efecte pozitive asupra organismului, dar care in anumite circumstante devin nocivi. Spre exemplu, daca cineva efectueaza o activitate care ii place, in scurt timp se va simti bine, se va relaxa ori energiza, se va binedispune (de exemplu picteaza).
Daca insa aceasta activitate este prea lunga sau prea intensa, ea devine epuizanta, devenind un stres (picteaza luni la rand, zi de zi de exemplu).

Insa cel mai nociv este distresul si la el ne vom referi in acest articol.

  • Alimentatia

Este deosebit de importanta pentru buna functionare a organismului. Daca toate sistemele corpului primesc nutrientii si oxigenul necesar (acesta din urma se obtine prin sport), atunci este firesc ca toate mecanismele de adaptare si rezistenta la stres sunt mai bune. De asemenea, pentru stresul oxidativ si cel metabolic sau chiar hormonal, vitaminele sunt indispensabile. Atentie, atunci cand luati vitamine trebuie sa stiti cateva lucuri: acestea niciodata nu se iau separat, pentru ca ele actioneaza sinergic, spre exemplu nu luati doar vitamina A sau E etc, ci combinate (A, E, C, B, acid folic etc), nu luati niciodata doza dubla si optati pentru ele intotdeauna in timpul mesei, altfel, sansa de absorbtie in organism este foarte mica. Mancati cat mai multi antioxidanti (fructe, legume), dulciuri din cereale, iaurturi, supe si carne preparata la gratar.

Healthy

Sursa: HealthyTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.