Social 1 Aprilie 2009 04:03
Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu sustine, intr-o postare publicata luni pe blogul sau, ca procesul in urma caruia dictatorul Nicolae Ceausescu a fost executat nu a fost un proces ilegal. Cu toate acestea, Ion Iliescu admite indirect ca Nicolae Ceausescu nu a avut parte de "un proces in conditii normale".

Ion Iliescu a postat aceasta reactie ca raspuns la intrebarea unui cititor, care l-a chestionat pe fostul presedinte "de ce a cedat" cu "grabirea" procesului pentru familia Ceausescu pe 25 decembrie 1989.
"Cu totii (membrii CFSN, n.red.) am fost de acord atunci ca ar fi fost, din toate punctele de vedere, mai avantajos, daca am fi putut asigura ulterior un proces public, in conditii normale (cuplului Ceausescu, n.red.)", dezvaluie Ion Iliescu.

"Asa cum am spus, personal consideram ca era chiar bine sa fi ramas in viata, pentru a vedea care era perceptia reala in randul populatiei a politicii sale. Insa, nu ne aflam in conditii normale. Cu fiecare zi si chiar ora care trecea (mai ales noaptea) se inmultea numarul victimelor! Acesta a fost motivul esential care ne-a determinat sa adoptam decizia de urgentare a procesului de la Targoviste, in conditii improvizate, exceptionale (pentru ca si situatia noastra era exceptionala). Procesul nu a fost ilegal! El s-a intemeiat pe prevederile legilor existente atunci (ale regimului Ceausescu)", argumenteaza Ion Iliescu pe blogul sau.

Este remarcabila schimbarea de argumentatie in retorica lui Ion Iliescu in ceea ce priveste opinia populatiei Romaniei fata de cuplul Ceausescu in 24 decembrie 1989. Astfel, in aceasta postare Ion Iliescu vorbeste de necesitatea de a vedea "care era perceptia reala in randul populatiei a politicii sale". Pe de alta parte, in hotararea Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 24 decembrie 1989, care decidea, sub semnatura lui Ion Iliescu, infiintarea Tribunalului Militar Exceptional care l-a condamnat la moarte pe dictator, Iliescu argumenta urgentarea infiintarii tribunalului prin "dorinta, in acest sens, a tuturor cetatenilor cinstiti ai Romaniei".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.