Intr-un interviu publicat pe site-ul "yogaesoteric.net", coordonatorul instructorilor de yoga din Natha Yoga Center din Danemarca, Mihai Stoian, sustine ca liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, ar fi conditionat acordarea unui interviu postului de televiziune Pro TV de difuzarea unor materiale "corecte si obiective". Nu se stie ce inseamna in acceptiunea Gurului "stiri corecte si obiective", dar este de mentionat ca, de la reportajele realizate la Costinesti, cu spiralele yoghinilor din MISA, dezbracati complet pe plaja, Pro TV prezinta acum manifestatiile de protest ale ucenicilor lui Gregorian Bivolaru.

Nu se stie nici daca a fost realizat un astfel de schimb (interviu in exclusivitate contra materiale "corecte si obiective"), dar imaginile cu Gregorian Bivolaru, din ultimele zile, de la Pro TV, spun totul. Va prezentam in continuare interviul acordat de Mihai Stoian, dar si punctul de vedere oficial al Pro TV, prin vocea PR-ului Maria Apostol, cu mentiunea ca intertitlurile din interviu apartin redactiei.

"Speram ca in curand sa obtinem aprobarea Politiei si pentru un interviu solicitat insistent de postul Pro TV, cu care Grieg a fost de acord. Dar el a conditionat realizarea acestui interviu. Pro TV trebuie sa dovedeasca faptul ca stie ce este acela jurnalism si sa difuzeze cateva stiri corecte si obiective despre MISA si Gregorian Bivolaru. Daca dumnealui va considera ca stirile difuzate acum de Pro TV sunt corecte, fara o tenta tendentioasa si mistificari, se va realiza interviul. Chiar maine, 9 iunie, Gregorian Bivolaru va vedea transcrierea si descrierea detaliata a stirii care a fost difuzata azi."

- Yogaesoteric: In acest moment esti singura persoana care poate vorbi cu Gregorian Bivolaru…

- Mihai Stoian: …in afara de procurori si politisti si, desigur, avocatii dumnealui.

Yogaesoteric: Apropos de acesti avocati, prin presa din tara s-au lansat tot felul de zvonuri. Ne poti lamuri? Lucrurile sunt relativ simple. In momentul in care a fost retinut de Interpol, conform legii suedeze, domnul Gregorian Bivolaru a trebuit sa isi schimbe avocatul cu un avocat de drept penal. Nu putem inca sa ne pronuntam asupra abilitatilor acestui avocat, deoarece inca nu s-a judecat nimic efectiv aici in Suedia. Dar legea permite schimbarea avocatului sau angajarea mai multor avocati simultan daca prestatia acestuia nu va fi multumitoare. Noi deja am angajat un al doilea avocat pentru orice eventualitate.

- Cum adica nu s-a judecat nimic in Suedia? Noi am aflat ca periodic au existat infatisari in acest proces.

- A fost vorba doar de niste termene formale. Nu se putea judeca nimic deoarece autoritatile romane au trimis dosarul de extradare in ultimul moment, chiar la limita de expirare a celor 40 de zile, si apoi inca 3 saptamani a durat traducerea actelor in limba suedeza. Joia trecuta (pe 2 iunie) a fost practic prima infatisare 'consistenta>> la care s-a pus in discutie punerea in stare de libertate.

Azilul politic si extradarea

- Te rog sa ne lamuresti si un alt aspect. Imediat dupa retinerea domnului Bivolaru, pe 4 aprilie, noi am aflat ca el nu poate fi tinut in custodia Politiei mai mult de 20 de zile. De atunci au trecut doua luni…

- Intr-adevar s-au vehiculat aceste informatii, dar situatia domnului Bivolaru este mai neobisnuita. El nu este practic arestat, pentru ca atunci era valabila limita de 20 de zile. Fiind retinut la insistentele statului roman, regimul dumnealui este complet diferit. De fapt, as spune ca situatia dumnealui este acum un paradox juridic. Pe de o parte, autoritatile suedeze tind sa crediteze statul roman si justitia romana ca fiind corecte si implicit sa ' ia de bun >> dosarul trimis de romani, pe de alta parte exista si dosarul foarte consistent de azil politic. Nu e ceva foarte obisnuit sa se suprapuna aceasta dubla situatie. Pentru ca asa, autoritatile suedeze au si datoria de a-l proteja pe Gregorian Bivolaru impotriva autoritatilor romane si de a-i asigura securitatea.

- Ce ne poti spune despre conditiile pe care le are Gregorian Bivolaru?

- Ele nu se compara cu regimul de detentie din Romania, sunt conditii destul de bune, dar totusi dumnealui are anumite restrictii de informare si comunicare si este retinut in sediul Politiei, deci nu este chiar o situatie de invidiat.

- Care sunt sansele lui Gregorian Bivolaru sa obtina azil politic in Suedia?

- Avocatii din Suedia cu care s-a luat legatura pentru a-l reprezenta pe dl Bivolaru in cazul de azil au fost la unison in ceea ce priveste sansele dansului de a fi primit in Suedia. Si au spus ca dosarul dansului este in mod evident unul din cele mai bune dosare pe care ei l-au vazut pana acum. Chiar erau uimiti de ingrijorarea noastra vizavi de acest caz si spuneau ca nu are sens sa ne facem probleme pentru ca asemenea persecutii nu se pot extinde sub nici o forma in tari ale Comunitatii Europene. Chiar si in Romania aceste persecutii vor trebui in curand sa inceteze daca Romania doreste sa se integreze in Europa si nu doreste sa ramana complet izolata.

Optimismul Gurului

- Cum percepi tu acest scandal intretinut in jurul domnului Gregorian Bivolaru si al MISA?

- Acest scandal este o continuare a reactiei pe care o parte a oamenilor o au in fata ideilor novatoare si revolutionare pe care dl Bivolaru le sustine. Dar dumnealui intotdeauna a manifestat un optimism extraordinar. Oricine il cunoaste este mai mult sau mai putin contaminat de acest optimism, iar eu ma consider foarte optimist. Pentru noi toti, acest "scandal" in care a fost atrasa scoala de yoga MISA este o testare a credintei, o testare a inteligentei, a rabdarii si a bunului-simt si in felul acesta este un sui-generis examen prin care fiecare dintre noi realizeaza ce si cat a reusit sa invete de la Gregorian Bivolaru in toti anii acestia.

Dl Bivolaru spunea deseori ca oamenii trebuie sa se mentina pe o pozitie de fermitate in ceea ce priveste valorile lor morale, ca oamenii trebuie sa gandeasca cu propriul lor cap si sa simta cu propria lor inima si sa nu se lase pacaliti de aparente.

- Crezi ca aceste evenimente puteau fi anticipate?

- Stiu cu certitudine ca au fost anticipate. As spune ca scandalul la care asistam de mai bine de un an reprezinta si o confirmare a faptului ca multe din afirmatiile facute de Gregorian Bivolaru de-a lungul timpului sunt adevarate. Chiar daca aceste afirmatii la momentul la care ele au fost facute pentru prima data erau greu de acceptat si greu de imaginat, la ora actuala, derularea evenimentelor probeaza faptul ca acele afirmatii erau adevarate.

Bivolaru si anticipatiile

- La ce afirmatii anume te referi?

- In mai multe randuri Gregorian Bivolaru a anticipat precis aceste evenimente, cu multi ani in urma sau chiar in perioada care le-a precedat, inclusiv faptul ca va trebui sa pararaseasca tara. De multe ori a afirmat ca justitia romana este corupta si ca se fac mari presiuni in diferite procese si scandaluri care apareau, iar acum putem vedea foarte clar acest lucru afirmat chiar de presa internationala.

- Si acest lucru nu va afecta credibilitatea 'dosarului Bivolaru>> in fata Justitiei suedeze?

- Sigur ca da, din moment ce Romania este criticata vehement in perspectiva integrarii europene, tocmai datorita problemelor justitiei. Sa nu uitam ca decizia extradarii sau acordarii azilului politic va fi o decizie politica, si nu juridica, si la nivel european exista un curent de opinie foarte critic la adresa coruptiei justitiei romane. Revenind, afirmatiile pe care Gregorian Bivolaru le facea cu ani in urma se dovedesc a fi, as putea spune, profetice si adevarate revelatii pentru oamenii care nu puteau sa vada dincolo de aparentele foarte edulcorate ale justitiei romanesti.

- Crezi ca acest scandal este fabricat sau are si o baza reala?

- Sunt convins ca acest scandal este fabricat in totalitate si ca in toata aceasta perdea de fum pe care autoritatile cauta sa o ridice in jurul cazului nu exista nici o baza reala. De altfel exista dovezi foarte clare in aceasta directie, cum ar fi celebrele stenograme ale sedintelor secrete ale PSD si anumite declaratii publice bizare ale unor lideri politici din primavara anului 2004 care arata foarte clar ca acest caz a fost comandat politic. De altfel, cei care au primit ordin sa fabrice aceste dovezi au facut o serie intreaga de pasi care arata foarte clar o desfasurare ilogica a evenimentelor.

Acuzatii bazate pe logica

- Ce argumente ai?

- Logica elementara. Dupa ce l-au urmarit timp de 10 ani pe dl. Bivolaru si i-au inregistrat toate convorbirile telefonice pe motiv ca activitatea dansului reprezinta un atentat la siguranta nationala, pana la urma procurorii s-au restrans la a-l acuza pe dansul de relatie cu o minora. Aceasta arata foarte clar o fabricare a cazului sau, cu alte cuvinte, vor sa-l discrediteze cu orice pret si din acest motiv ei au fabricat diverse dovezi. Modul aiuritor si irational in care se sare de la o acuzatie la alta fara a proba nimic, cautarea disperata a martorilor prin audierea tuturor persoanelor minore care au frecventat cursurile de yoga. Acest scandal este in principal sustinut de presa si nu are absolut nici un fel de baza reala.

Avantajele reclamei

- Ai avut ocazia sa te intalnesti de curand cu Gregorian Bivolaru. Ce le transmite el yoghinilor din Romania?

- Poate este mai bine sa asteptam raspunsurile lui directe la setul de intrebari pe care redactia yogaesoteric i le-a transmis. Foarte curand vom primi in scris aceste raspunsuri si veti putea publica un interviu in exclusivitate cu Gregorian Bivolaru. Pana atunci, va reamintesc indemnul lui de a continua cu curaj sa demascati abuzurile la care a fost supusa scoala romaneasca de yoga. Si acela de a ramane foarte uniti, de a trai o veritabila stare de fraternitate. Cei care doresc sa fie la unison telepatic cu Gregorian Bivolaru pot realiza zilnic o meditatie de comuniune telepatica cu el, intre orele 19-20.

Speram ca in curand sa obtinem aprobarea Politiei si pentru un interviu solicitat insistent de postul Pro TV, cu care Grieg a fost de acord. Dar el a conditionat realizarea acestui interviu. Pro TV trebuie sa dovedeasca faptul ca stie ce este acela jurnalism si sa difuzeze cateva stiri corecte si obiective despre MISA si Gregorian Bivolaru. Daca dumnealui va considera ca stirile difuzate acum de Pro TV sunt corecte, fara o tenta tendentioasa si mistificari, se va realiza interviul. Chiar maine, 9 iunie, Gregorian Bivolaru va vedea transcrierea si descrierea detaliata a stirii care a fost difuzata azi. Pro TV da examen de profesionalism pentru a obtine acest interviu. As spune ca niciodata nu e prea tarziu.

Amenintarea cu UE

- Cum decurg aceste intalniri?

- Exista anumite reguli foarte stricte, cum ar fi obligativitatea de a discuta in engleza, in prezenta procurorului si a unui politist. Ii pot transmite documente scrise in limba engleza, cum este cazul acestei stiri despre care vorbeam. Nu avem voie sa atingem anumite subiecte, cum ar fi ancheta demarata in tara la adresa instructorilor yoga sub acuzatia de trafic de persoane.

- Cum sunt percepute in Occident noile persecutii la care este supusa scoala de Yoga din Romania?

- Pot sa va spun ca persecutiile la care este supusa scoala de Yoga din Romania sunt privite cu consternare in Occident si trebuie sa recunosc ca unii oameni de aici au o problema in a intelege si a accepta ideea ca aceste persecutii sunt posibile in Europa. Sigur ca politicienii pe care i-am contactat, vazand evidentele pe care noi le prezentam, ajung sa inteleaga situatia, dar, asa privind de la distanta, aceste persecutii sunt de domeniul absurdului. Mai multi parlamentari cu care am avut ocazia sa discut mi-au dat asigurari ca aceste persecutii nu pot sa continue datorita faptului ca daca Romania doreste sa intre in UE, Romania trebuie sa arate foarte clar ca a rezolvat aceasta situatie cu coruptia de la nivelul justitiei.

Gardianul

Sursa: GardianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.