Liliana Carmen Dinu, sotia consulului la Milano, Tiberiu Dinu, ar fi eliberat unui roman un certificat de autenticitate pentru un permis de conducere fals, astfel incat romanul a scapat de inchisoare, scrie "Cotidianul".

Potrivit publicatiei, Mihai Berfela, din localitatea Poienile de sub Munte, judetul Maramures, a fost oprit de catre politia italiana pe 1 decembrie 2005, conducand in localitate cu viteza mai mare decat cea legala. Lui Berfela i-a fost retinut permisul de conducere, iar politistii italieni au cerut Consulatului Romaniei de la Milano sa verifice autenticitatea permisului.

"Cotidianul" precizeaza ca, in 20 decembrie 2005, romanul a facut cerere de reconversie a permisului romanesc intr-unul italian, procedura fiind posibila doar daca reprezentantii consulatului ii eliberau o hartie de autenticitate a respectivului permis.

In februarie 2006, se arata in articol, Consulatul Romaniei la Milano, prin consulul Liliana Carmen Dinu, i-a eliberat lui Mihai Berfela un atestat de autenticitate a permisului de conducere, act ce a facut ca politia italiana sa ii elibereze romanului un permis de conducere italian valabil.

Cotidianul sustine ca, la sesizarea sa, conducerea Politiei Rutiere a informat ca Mihai Berfela nu figureaza ca fiind posesor de permis de conducere.

Acest caz a fost in atentia IGP, in mai 2008, dar a fost abandonat de catre comisarul-sef Dumitru Zabou.
MAE a fost informat luni ca Tiberiu Dinu, consulul general al Romaniei la Milano, al carui nume este implicat in ancheta de la DGIPI, a fost citat ca martor de DNA si urmeaza sa ofere clarificari, in acest sens, Directiei Generale Afaceri Consulare.

Directia Generala Afaceri Consulare a MAE a primit luni de la DNA o instiintare in legatura cu citarea ca martor a consulului general la Milano, Tiberiu Dinu, a informat Ministerul de Externe.

Consulul general la Milano Tiberiu Dinu va avea, in acest sens, o discutie clarificatoare la conducerea Directiei Generale Afaceri Consulare, se mai arata in comunicatul transmis de MAE.

Consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, a discutat luni aproximativ o ora, la sediul Guvernului, cu premierul Emil Boc si cu ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

De asemenea, premierul Emil Boc va mai avea o discutie cu ministrul Afacerilor Externe, luni sau marti, pe tema situatiei consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, urmand ca Executivul sa faca marti precizari, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ministrul de externe a spus duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca Tiberiu Dinu nu a fost rechemat in tara in sens diplomatic si ca nu are vreo solicitare privind clarificarea statutului juridic al vreunei persoane din MAE.

Conform statului diplomatic, daca Tiberiu Dinu va fi pus sub urmarire penala, acesta va fi suspendat automat din functie. Ancheta trebuie facuta, insa, de autoritatile competente, si nu de MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.