Social 30 Martie 2009 13:38
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Corneliu Diaconita, fost inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) "Basarab I", judetul Dambovita, acuzat de mita, abuz in serviciu, fals su uz de fals.

Potrivit unui comunicat remis vineri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, lui Diaconita.

Acuzatiile ce i se aduc sunt luare de mita, in forma continuata, doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, instigare la infractiunea de marturie mincinoasa (5 fapte), doua infractiuni de fals intelectual, din care una in forma participatiei improprii, doua infractiuni de uz de fals, inselaciune, in forma continuata, si delapidare, in forma continuata.

In rechizitoriu, procurorii arata ca, in perioada 2006-2007, in calitate de inspector sef al I.S.U. "Basarab I" judetul Dambovita, a ordonat, in mod ilegal, ca un numar de 803 subordonati sa-si cumpere cu banii proprii articole de imbracaminte si incaltaminte reprezentand uniforme militare, in conditiile in care cadrele militare beneficiaza in mod gratuit de astfel de echipamente.

In acest context, scrie NewsIn, Diaconita ar fi favorizat trei firme care au confectionat echipamentul militar si, in schimb, a primit de la reprezentantii acestor firme suma de 7.500 RON si articole de imbracaminte si incaltaminte in valoare totala de 280 RON.

In cursul anului 2008, dupa inceperea cercetarilor, Diaconita a cerut unui subordonat sa falsifice un inscris din anul 2006, pe care l-a depus la dosarul cauzei, ca argument in favoarea sa, arata procurorii.
Potrivit acestora. De asemenea, in perioada 2004-2009, Diaconita, in calitate de inspector sef al I.S.U. „Basarab I” judetul Dambovita, a organizat si condus mai multe deplasari in Marea Britanie si Germania, obligandu-i pe unii dintre subordonati sa contribuie cu bani personali la cheltuielile sale de deplasare, in conditiile in care cheltuielile i-au fost decontate, potrivit legii.

De asemenea, la datele de 5 si 6 februarie 2009, acesta a incercat sa determine cinci martori, care urmau sa fie audiati in dosarul sau, sa dea declaratii necorespunzatoare adevarului.

Prin faptele sale, Coneliu Disconita a creat in dauna subordonatilor sai, a I.G.S.U. si a Fondului de Ajutor Social al ISU un prejudiciu total in valoare de 415.025,96 lei, 24.028 euro si 7.605 lire sterline.

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus masura sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale lui Diaconita.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.