Social 26 Martie 2009 16:35
Fostul rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, Niculae Alecu, a facilitat trecerea unui teren de 224 de hectare din domeniul public al statului in proprietatea omului de afaceri Gabriel Popoviciu, la pretul de 1 dolar/mp, potrivit DNA.

Niculae Alecu, in calitate de rector, in perioada 2000-2003, a facut posibila aducerea unui teren de 224 ha apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social la SC Baneasa Investements Baneasa S.A., societate controlata de Aurel Gabriel Popoviciu, potrivit DNA care citeaza ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, intocmita de procurori.

Procurorii sustin ca terenul "a fost in mod vadit subevaluat", deoarece, in momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investements Baneasa S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp, informeaza NewsIn.

Procurorii mai arata faptul ca, in conditiile in care terenul respectiv se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii. De asemenea, DNA sustine, in comunicat, ca fostul rector a actionat impreuna cu alte persoane din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (U.S.A.M.V.), "beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu Gabriel Aurel, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale".

DNA precizeaza ca terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale.

Procurorii mai arata ca seful diviziei operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie, Petru Pitcovici, si fostul director al DGIPI, Cornel Serban, au contactat, in perioada decembrie 2008 – martie 2009, un ofiter de politie judiciara in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Pitcovici si Serban i-au solicitat ofiterului DNA "ca prin orice mod, inclusiv prin incalcarea procedurilor legale, sa determine finalizarea cu celeritate a anchetei si emiterea unei solutii de neurmarire penala fata de Gabriel Popoviciu si Nicolae Alecu", sustine DNA. Procurorii precizeaza, in comunicat, ca ofiterul care lucra la Directie fusese delegat, prin ordonanta a procurorului, sa efectueze acte de urmarire penala in cauza in care cei doi erau cercetati.

In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale se precizeaza, de asemenea, ca fostul director al DGIPI, Cornel Serban, s-a folosit de pozitia detinuta si, in mod nelegal, in perioada 27 decembrie 2008-12 ianuarie 2009, a pus la dispozitia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic inregistrat la o companie de telefonie mobila.

"Persoana oficiala care solicitase listingul urmarea sa foloseasca acele informatii care nu erau destinate publicitatii la inlaturarea unuia dintre angajatii institutiei pe care o conducea", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, la solicitarea aceluiasi oficial, Cornel Serban a facut demersuri pentru identificarea titularului/utilizatorului unui alt post telefonic, care ar fi trimis mesaje de amenintare unui membru al familiei.

In schimbul permiterii accesului la aceste informatii, arata DNA, fostul sef al DGIPI a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relatiilor acestuia, pentru promovarea in functia de director adjunct al DGIPI.

DNA nu dezvaluie, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, identitatea oficialului. In rezolutia de punere in miscare a urmaririi penale pentru fostul sef al DGIPI si a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, obtinuta de NewsIn, Cornel Serban ar fi beneficiat de sprijinul consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, pentru a fi numit adjunct la DGIPI.

Serban ar fi pus la dispozitia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic si a facut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de amenintare unui membru al familiei, respectiv ministrului Sanatatii, cumnatul lui Dinu, se arata in rezolutia de punere in miscare a urmaririi penale, obtinuta de agentia NewsIn.

Astfel, arata procurorii, Serban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.
In data de 24 martie 2009, cei patru inculpati au fost retinuti de procurorii anticoruptie pe o perioada de 24 de ore, pe 25 martie 2009 procurorii DNA au intocmit propuneri de arestare preventiva pentru trei dintre acestia (Popoviciu Gabriel Aurel, Pitcovici Petru, Serban Ilie Cornel), iar la data de 26 martie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a respins propunerea procurorilor si a dispus masura obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 29 de zile impotriva celor trei inculpati. Procurorii DNA au declarat recurs impotriva hotararii instantei.

In aceeasi cauza, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, se precizeaza in comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata Niculae Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. De asemenea, Aurel Gabriel Popoviciu este acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Directorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul M.A.I., Cornel Ilie Serban, este acuzat de savarsirea infractiunilor de favorizare a infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase.Procurorii il au in vizor si pe seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul M.A.I., Petru Pitcovici, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.