Social 26 Martie 2009 19:05
Studentii vor intra in greva generala in cazul in care nu vor primi burse majorate cu 15%, asa cum prevedea acordul semnat pe 2 octombrie 2008 cu Ministerul Educatiei, a declarat presedintele Aliantei Nationale a Studentilor din Romania (ANOSR), Cezar Mihai Haj.

"Anul trecut am semnat cu ministerul un acord prin care bursele studentilor sa creasca cu 15 procente de la 1 ianuarie 2009. Pana in prezent nu s-a facut nicio majorare, iar ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu ne comunica nimic. Din acest motiv, am cerut o intrevedere maine (joi - n.r.), la minister, pentru a vedea cum se va rezolva aceasta problema, altfel iesim in strada si vom declansa greva generala", a precizat Haj.

Studentii sunt nemultumiti si pentru ca procesul Bologna, prin care studiile universitare sunt reduse la trei ani, cu posibilitatea continuarii printr-un master de doi ani, nu functioneaza asa cum ar trebui, iar ministerul raporteaza Comisiei Europene o situatie mai buna decat cea reala. "Vom prezenta la minister un raport care nu este atat de roz ca al lor", adauga presedintele ANOSR, potrivit NewsIn.

In toamna anului trecut, dupa numeroase proteste si amenintari cu greva generala, ministrul de atunci al Educatiei, Cristian Adomnitei, a semnat un acord prin care bursele studentesti urmau sa creasca cu 15%, din ianuarie 2009, si cu alte 15 procente, din anul universitar 2009-2010. Ministerul s-a mai angajat ca va construi camine noi, in functie de solicitarile facute de universitati in decursul acestui an universitar, si va asigura finantari structurale pentru ierarhizarea universitatilor.

La negocierile purtate la sediul ministerului, Adomnitei a acceptat, astfel, toate revendicarile Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), cele doua parti urmand sa semneze un protocol in acest sens. Celelalte doua organizatii studentesti prezente la negocieri, Uniunea Studentilor din Romania (USR) si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), nu au fost multumite cu oferta ministerului si au amenintat, din nou, cu declansarea grevei generale. Cele doua uniuni studentesti cereau, in principal, dublarea cuantumului burselor si rezolvarea crizei de locuri in camine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.