Social 26 Martie 2009 17:00
Federatiile sindicale din educatie vor anunta azi calendarul actiunilor de protest fata de amanarea intrarii in vigoare a legii de majorare a salariilor cadrelor didactice si fata modalitatea in care s-au facut modificarile la programa scolara.

"Ne gandim la boicotarea examenelor nationale si la actiuni ample, care ar putea merge pana la greva generala", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Sindicalistii au amenintat, in mai multe randuri, ca vor declansa greva generala daca nu vor primi 6% din PIB la Educatie si daca nu se vor mari salariile din invatamant, in conformitate cu legile in vigoare, spunand si ca nu accepta nicun fel de amendament la prevederile legale. Legea adoptata anul trecut prevedea si ca majorarile sa se faca retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind si promisiunea facuta de reprezentantii PSD inainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, dupa cresterile salariale acordate de guvernul Tariceanu, majorari de 33% in sistemul preuniversitar, si de 50% pentru cei din invatamantul superior.

Recent, nemultumirile sindicalistilor din Educatie au vizat si modificarile la programa scolara initiate de ministrul de resort, Ecaterina Andronescu.

"Am criticat inca de la inceput modalitatea in care ministrul Ecaterina Andronescu a promovat ordinele privind planurile cadru (prin ordin de ministru - n.r.). Insa, am hotarat de comun acord sa discutam aceste ordine, pentru ca ele priveau interesul membrilor de sindicat pe care ne-am angajat sa ii reprezentam, reusind corectarea si ameliorarea acestor fata de propunerea intiala a ministerului", se precizeaza intr-un comunicat comun al FSLI si al Federatiei Educatiei Nationale (FEN).

Cele mai criticate modificari sunt reducerea numarului de ore la Educatie Fizica, Informatica si Limbi straine, precum si scoaterea materiei Logica din programa scolara de liceu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.