Social 26 Martie 2009 17:12
Ministerul Muncii ia in calcul un numar total al somerilor la sfarsitul anului de aproape 900.000 de persoane, pe fondul revenirii masive in tara a romanilor care si-au pierdut locurile de munca din Spania si Italia, dupa ce la inceputul saptamanii a anuntat ca estimarile initiale privind numarul somerilor in 2009, de 525.000 de persoane, ar putea fi depasite cu 200-300.000 de persoane.
"Daca mergem cu aceasta rata de 100.000 de someri la 3 luni vom ajunge la o cifra de 800.000 numai din intern, la care se vor adauga si cei care se intorc in tara din strainatate. Vor primi indemnizatie de somaj acei romani care s-au inregistrat in primele 6 luni de la pierderea locurilor de munca la oficiile de somaj si se afla de mai putin de un an in Italia si Spania. Numarul total al somerilor ar putea ajunge astfel la 900.000", a declarat, miercuri, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Dumitru Cornoiu.

Reprezentantii ministerului Muncii estimeaza ca pana la sfarsitul anului ar putea sa se intoarca in tara intre 250 - 300.000 de romani, din totalul de 2,5 milioane.

Cornoiu sustine ca cei mai multi someri vor proveni din constructii, din industria contructoare de autovehicule de transport rutier, din industria extractiva, de la fabricile de masini, utilaje si echipamente si din domeniul textilelor.

Secretarul de stat a precizat ca numarul somerilor ar putea fi chiar de doua ori mai mare decat se estimeaza in acest moment, daca nu se vor lua masuri active pentru stimularea angajarii si pentru reconversia profesionala.

"Bugetul ministerului trebuie suplimentat si vom propune guvernului ca o parte din banii atrasi din creditele externe sa fie folositi pentru crearea de noi locuri de munca. Trebuie sa adoptam legi noi care sa permita mobilitatea angajarii. Totodata, vom oferi firmelor o subventie de un salariu minim pe economie la angajarea tinerilor absolventi de facultate si 1,2 salarii minime pe economie pentru angajarea absolventilor cu studii medii", a afirmat Cornoiu.

Ministerul Muncii ia in calcul si posibilitatea stimularii angajarii prin scutirea firmelor de la plata contributiilor pentru fiecare nou loc de munca infiintat in acest an.

UGIR 1093: "Numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion"

Potrivit presedintelui UGIR 1093, Cezar Coraci, numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta pana la un milion, lucru care depinde in mod decisiv de actiunile Guvernului de sprijinire a economiei si a intreprinderilor mici si mijlocii.

"Am atras atentia reprezentantilor Guvernului si le-am cerut sa discute cu patronatele si sindicatele de situatia actuala a economiei romanesti, care nu se mai potriveste cu momentul conceperii bugetul actual de stat. Sa nu uitam, de asemenea, ca prognozele FMI coincid cu prognozele noastre, ceea ce ar trebui sa ii puna pe oficiali pe ganduri. Speram ca Guvernul sa devina mult mai activ si eficient, dat fiind ca Romania a pierdut deja trei luni si nu isi mai permite sa astepte ca un plan real de masuri anti-criza sa fie implementat", a declarat pentru NewsIn reprezentantul Uniunii Generale a Industriasiilor din Romania.

Potrivit acestuia, multi someri vor proveni anul acesta din sectorul IMM. "Cea mai fragila zona din toata economia romaneasca o constituie intreprinderile mici si mijlocii care nu mai pot suporta nici macar pe termen mediu efectele decapitalizarii si lipsa de comenzi", a precizat Coraci.

Pe de alta parte, Alexandru Petru Fratean, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, a declarat astazi la Cluj ca exista si judete unde sunt zeci de mii de locuri de munca vacante, cum ar fi judetul Dolj.

Fratean a prezentat ajutorul de stat si ajutorul finantat din Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Secretarul de stat considera ca aceste fonduri europene pot ajuta firmele romanesti sa treaca mai usor prin criza economica.

"Este o sansa si cred ca vom avea un foarte mare numar de proiecte si cred ca pachetul de 142 de milioane de euro se va epuiza foarte repede. Romania are nevoie de o infuzie de capital, o infuzie financiara", a spus Fratean, care sustine ca se vor subventiona din acest program peste 20.000 de locuri de munca, 60-70.000 de persoane vor putea fi pregatite profesional pe aceste scheme de finantare si peste 1.000 de intreprinderi vor putea accesa cele trei tipuri de finantari pervazute in Programul Operational Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane.

Totusi, rata de succes a proiectelor deja depus este estimata la 35%. "Rata de succes estimata pana acum, in urma evaluarilor, este in jur de 35%. Este destul de mica, din punctul meu de vedere, pentru ca foarte multe proicete au fost respinse la eligibilitate, nu la punctaj. Acest lucru inseamna ca nu toata lumea respecta criteriile formale ale cererii de finantare", a mai spus secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii.

Rata somajului a urcat la 5,3% in februarie 2009, fiind cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat cea din luna anterioara, iar numarul total al somerilor inregistrati a crescut cu 32.953 de persoane, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Potrivit ANOFM, la sfarsitul lunii februarie 2009, in evidentele agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca figurau 477.860 de someri, din care 347.707 proveneau din sectorul privat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.