Social 25 Martie 2009 18:21
Cei patruzeci de cai lipitani de la Herghelia din Homorod, judetul Brasov, vor fi confiscati de inspectorii sanitar-veterinari, deoarece sunt neingrijiti si subnutriti, si vor fi mutati in adaposturi care apartin consiliilor locale, transmite corespondentul NewsIn.

Ultimele controale ale inspectorilor sanitar-veterinari, desfasurate sambata 21 martie si luni 23 martie, au scos, din nou, in evidenta ca acesti cai de rasa sunt neingrijiti si subnutriti, fiindu-le pusa in pericol viata. Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Brasov (DSVSA) afirma, printr-un comunicat de presa, ca si-a indeplinit atributiile si a respectat procedurile prevazute de legislatie in domeniul apararii acestor animale, responsabilitatea primara privind intretinerea si furajarea cailor din Herghelia Homorod, apartinand conform legislatiei, detinatorului legal.

„In urma controlului efectuat in data de 21 martie, s-a consatat ca sunt indeplinite conditiile privind sechestrarea si confiscarea animalelor, care prevede ca animalele sa fie cazate in adaposturi care functioneaza pe langa consiliile locale in vederea adoptiei sau valorificarii lor“, se spune in comunicatul semnat de Dorin Enache, directorul DSVSA.

Cei 40 de cai apartin societatii SC Ducatul Equus SRL cu sediul in comuna Ticus, firma care a cumparat de la statul roman fosta Ferma Cai de Rasa de la Homorod, una din cele mai cunoscute ferme de crestere a acailor din Romania de dinainte de 1990.

In data de 29 noiembrie 2008, DSVSA Brasov a fost anuntata de situatia respectivelor animale de catre Ian William Kelly, directorul Departamentului de Instruire si Afilieri Internationale al International League for the Protection of Horses, organizatie din Marea Britanie. Primul control efectuat de inspectorii sanitar-veterinari a demonstrat situatia precara in care se gaseau cei 53 de cai lipitani, bolnavi, neingrijiti si subnutriti.

Primul control a fost efectuat in prezenta lui Teodor Mihai Buse, reprezentantul firmei care detine in proprietate caii. Din noiembrie si pina in prezent au mai fost efectuate inca 12 controale, firma fiind sactionata si cu patru amenzi contraventionale in valoare totala de 23.000 de lei. Din pacate, intre timp, au murit 13 dintre caii identificati la primul control.

„Din pacate, de multe ori, am fost ampiedicati sa intram in ferma pentru a constata starea cailor. Institutia noastra nu poate patrunde intr-o societate comerciala fara acordul proprietarilor, misiunea fiindu-ne sensibil ingreunata. Am reusit, intr-un final, pe 21 martie, sa patrundem in ferma, unde am constatat situatia dificila in care se afla cei 40 de cai care mai sunt in viata. Am aplicat o noua amenda, de 1.500 de lei, firmei care are in proprietate caii de la Homorod, pentru neasigurarea conditiilor normale de furajare si bunastare. Luni, impreuna cu reprezentanti ai Institutiei Prefectului si ai Politiei, am trecut la identificarea animalelor prin citirea si aplicarea cipurilor si la prelevarea de analize de sange care sa ateste starea de sanatate a animalelor“, a declarat Dorin Enache, directorul executiv al DSVSA Brasov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.