Social 24 Martie 2009 12:22
Peste 100 de militari si civili vor fi chemati la DNA pentru explicatii cu privire la modul in care au devenit profesori universitari, conferentiari, lectori sau conducatori de doctorat, printre cei care se afla in atentia procurorilor fiind si Eugen Badalan si Sergiu Medar, scrie cotidianul "Ziua".
Publicatia sustine, in editia de luni, ca Sectia de combatere a infrac­tiunilor de coruptie savarsite de militari din ca­drul DNA a extins cerce­tarile in dosarul penal pri­vind modul de obtinere a titlurilor didactice univer­sitare acordate in perioada 2002-2008 la Universitatea Natio­nala de Aparare "Carol I" (UNAp).
Astfel, peste 100 de militari si civili ar urma sa fie chemati la DNA in acest dosar.

"Ziua" arata ca printre cei care se afla in atentia procurorilor s-ar numara generalul (r.) profesor universitar dr. Mircea Muresan, generalii in rezerva Eugen Badalan (fost sef al Statului Major General al Armatei Romane si actual parlamentar) si Sergiu Medar (fost consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala,), dar si generalul maior (r.) Sandu Ion Eftimie.

Potrivit publicatiei, procurorii DNA incearca sa afle daca acesti generali si ofiteri superiori si-au luat doctoratele si titlurile universitare respectand legea.

Fostul rector al Universitatii Nationale de Aparare (UNAP), Mircea Muresan, este unul dintre generalii aflati in vizorul DNA in ancheta privind modul in care mai multi ofiteri cu grade superioare din MApN si-au obtinut titluri universitare, au declarat, pe 12 martie, pentru NewsIn, surse apropiate anchetei. Potrivit surselor, Muresan este cercetat, in acelasi timp, si intr-un alt dosar privind comiterea unor nereguli financiare in perioada in care a fost comandant al Universitatii de Aparare.

Concret, Muresan este cercetat alaturi de fostii sai colaboratori - generalul de flotila aeriana Florian Rapan (devenit si el, ulterior, rector al UNAP) , locotenent-colonelul Doru Enache, Mariana Tudor, Ioan Grecu, Emil Ion si Viorel Buta pentru cheltuieli nelegale si bunuri scazute din contabilitatea universitatii in valoare de aproximativ 900.000 de lei.

Generalul Mircea Muresan a demisionat in toamna lui 2008 din functia de rector al UNAP pentru a candida din partea PSD pentru un post de deputat in Ilfov, fiind cunoscut ca un apropiat al lui Gabriel Oprea.

Ministerul Apararii a precizat, pe 12 martie, ca a inceput o ancheta la UNAP pe 5 ianuarie, la o solicitare inaintata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la inceputul lunii octombrie a anului trecut, urmand ca DNA sa primeasca rezultatele invesigatiei.

DNA a precizat, atunci, pentru NewsIn, ca pe rolul Directiei se afla inregistrat un dosar penal in care se fac verificari cu privire la modul in care au fost acordate titluri didactice universitare in perioada 2002 -2008, in cadrul Universitatii Nationale de Aparare Carol I.

Dosarul se afla in faza actelor premergatoare, se arata in raspunsul DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.