Fostul premier Adrian Nastase, ex-consilierii prezidentiali Ioan Talpes si Dan Iosif, si regizorul Sergiu Nicolaescu sunt cercetati penal in dosarul "Aurul Dacilor" * Pana ieri, deputatul Dan Iosif si Sergiu Nicolaescu au fost vizitati de Politie * Tot ieri, in jurul pranzului, chestorul Bujor Florescu initiase demersuri pentru a-i contacta pe Adrian Nastase si Ioan Talpes in vederea unor declaratii preliminare.

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au extins cercetarea penala in cazul dosarului "Aurul Dacilor" impotriva fostului premier Adrian Nastase, a parlamentarilor Ioan Talpes si Dan Iosif, precum si impotriva fostului senator Sergiu Nicolaescu, cu privire la o posibila participare in traficarea unor obiecte de patrimoniu. Initiativa extinderii apartine prim procurorului adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, Augustin Lazar, care l-a insarcinat pe procurorul Campeanu sa solicite Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Investigatii Criminale sa verifice daca in casele celor patru suspecti se afla anumite obiecte de cult presupus a fi furate.

Ca urmare a solicitarii Parchetului Curtii de Apel Alba, in care se arata ca "in urma investigatiilor a rezultat ca obiectele au ajuns in colectiile particulare ale lui Dan Iosif, Adrian Nastase, Ioan Talpes si Sergiu Nicolaescu", politistii de la IGPR au trecut la fapte. In cursul zilei de miercuri, atat Sergiu Nicolaescu, cat si Dan Iosif au fost vizitati de Politie. Ieri, Politia ii cauta si pe ceilalti doi suspecti, Adrian Nastase si Ioan Talpes.

ce minte chestorul Bujor Florescu?

Contactat telefonic de catre reporterii ZIUA cu privire la acuzatiile oficiale formulate de catre procurorii din Alba, chestorul Bujor Florescu, seful Directiei de Investigatii Criminale din IGPR a declarat ca se ocupa de caz, ca a vorbit cu regizorul Sergiu Nicolaescu, dar ca nu a facut nici o vizita la vreunul din cei patru suspecti.

Intrebat punctual daca l-a vizitat pe senatorul Dan Iosif pentru a-i aduce la cunostinta acuzatiile, Bujor Florescu a negat vehement. Inaltul oficial minte insa cu o nonsalanta greu de explicat. Reporterii ZIUA detin proba ca Bujor Florescu a stat de vorba cu Dan Iosif, in casa acestuia, din cartierul Primaverii. Este inexplicabila minciuna chestorului Florescu, pentru ca intr-o asemenea ancheta devin penibile orice proceduri ilegale sau demersuri pe sub mana.

Scenariul pus la cale de magistratii de la Alba este, insa, unul de natura obscura. Dovezile sunt clare. Procurorul Lazar Augustin a oferit date despre urmarirea penala, desi ii este interzis acest lucru si i-a permis ziaristului Stefan Ciocan de la "Evenimentul Zilei" sa strecoare o informatie mincinoasa in presa cu scopul de a pune in pericol viata unui inculpat, Iulian Ceia, pentru ca mai apoi sa incerce obtinerea unor informatii.

Pe de alta parte, cazul este invers construit. In ciuda acuzatiei de furt calificat cu consecinte deosebit de grave, anchetatorilor le lipseste obiectul material al infractiunii, iar subiectul pasiv nu este determinat. Adica nu au stabilit in mod legal nici ce s-a furat si nici de la cine!

tara misterioasa

Cel mai cautat obiect al "comorii" dacilor este o bratara, filmata, in urma cu trei ani, de catre un operator al postului de televiziune OTV. Din emisiunea difuzata la OTV, anchetatorii au scos o imagine cu bratara misterioasa, care se presupune ca a fost vanduta in afara tarii, au solicitat o expertiza pe acea poza, care in prezent reprezinta proba "irefutabila" a acuzarii. Aceasta poza va fi aratata celor patru, cu intentia de a obtine "marturisiri complete".

Ciudat este insa cum au ales anchetatorii sa intre in casele suspectilor. Cu o poza si cu o copie dupa sesizarea procurorului de la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia. Intrebat despre vizita politistilor, deputatul Dan Iosif a declarat razand: "Le-am zis ca procurorul Campeanu de la Alba mi-a dat o bratara d'asta. Sa-i vad acum ce fac cu declaratia asta. Ca tot observ ca toata lumea vorbeste aiurea despre fel de fel de lucruri".

Ramane de vazut cum va intra chestorul Bujor Florescu in casa lui Adrian Nastase. Cu mandat? Cu permisiunea gazdelor?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.