In luna iunie a anului 1993, victime ale mineriadei din 13-15 iunie 1990 si rude ale celor 128 de morti (ingropati clandestin in cimitirul Straulesti) fortau regimul Iliescu sa dezgroape dosarele penale cu crimele comise de ortacii lui Miron Cozma. Zilele de 13-15 iunie 1999 se apropiau si autoritatile FDSN asteptau manifestatii comemorative si de protest in Piata Universitatii. Regimul Iliescu intuia ca libertatea lui Miron Cozma era periclitata in acele zile.

La sfarsitul lunii mai 1993, preventiv, regimul Iliescu a luat masuri speciale pentru protectia lui Cozma. Mai precis, i s-a favorizat lui Cozma o plecare din tara in acea perioada nesigura pentru toti FSN-istii implicati in mineriada criminala din 13-15 iunie 1990.
Surse bancare oficiale informau, la inceputul lunii iunie 1993, ca "Miron Cozma a schimbat, la cursul oficial, suma de 2,5 milioane de lei".

"Pentru facilitarea operatiunii", conform acelorasi surse, "intervenea personal primul ministru Nicolae Vacaroiu". Suma de 2,5 milioane de lei, era - la acea vreme - una foarte mare si insemna, practic, o valiza plina cu valuta. "De la banca, cu valiza plina de dolari, Miron Cozma a plecat la Geneva pentru a reprezenta sindicatele romanesti la Congresul Organizatiei Internationale a Muncii", informau aceleasi surse. Tranzactia financiar-valutara facuta de Cozma cu ajutorul lui Vacaroiu a fost una privilegiata. In acea perioada valuta avea un regim special la casele de schimb (plafoane impuse persoanelor fizice si juridice).

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.