Social 21 Martie 2009 10:30
Romania sarbatoreste pe 20 martie Ziua Internationala a Francofoniei, alaturi de celelalte state membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Sarbatoarea va fi marcata printr-o serie de actiuni de diplomatie publica si culturala care vor avea loc atat in strainatate, la 67 de misiuni diplomatice ale Romaniei, cat si in tara.

Evenimentele vor urmari promovarea diversitatii si a valorilor francofone si vor pune in evidenta identitatea francofona a Romaniei si contributia culturii romane la spatiul francofon. Vor participa la actiuni reprezentanti ai mediului academic, liceeni, studenti, membri ai organizatiilor non guvernamentale, personal diplomatic, reprezentanti ai mass media si publicul larg.

Cu sprijinul MAE, piesa de teatru „Buzunarul cu paine” a dramaturgului Matei Visniec va fi prezentata intr-o serie de capitale francofone: Luxemburg, Paris, Rabat si Beirut. De asemenea, la nivelul misiunilor diplomatice vor fi organizate o serie de manifestari culturale si de diplomatie publica: participarea la Festivalul filmului francofon, organizarea de seminarii stiintifice, organizarea de standuri de prezentare a Romaniei.

Pe plan intern, MAE organizeaza pe 20 martie, la Clubul Diplomatic, incepand cu orele 17.00, o intalnire cu absolventii celei de-a doua promotii de bursieri ai programului „Eugen Ionescu”, destinat cercetatorilor si doctoranzilor din statele francofone din Sud, finantat de Guvernul Romaniei si gestionat impreuna cu Agentia Universitara a Francofoniei. Evenimentul va fi urmat de ceremonia de inmanare a diplomelor pentru functionarii publici din institutiile administratiei centrale, beneficiari ai Planului multianual de formare in limba franceza, la care va participa secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu. Reprezentantii mass media vor avea acces la ambele evenimente.

Manifestarile cultural-artistice dedicate Zilei Internationale a Francofoniei vor continua si in perioada 23 - 27 martie, cu o intalnire-dezbatere, „Voluntariatul francofon”, de prezentare a programului OIF. Actiunea se adreseaza studentilor de la sectia francofona a Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti si este organizata in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Antena regionala pentru Europa Centrala si Orientala a OIF si Universitatea din Bucuresti.

La 20 martie 1970 au fost puse bazele Francofoniei institutionale, prin crearea la Niamey a Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica. Acest moment constituie o referinta pentru Francofonie si este marcat de catre toate statele si guvernele membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF). Romania este membra a comunitatii statelor care au in comun limba franceza din 1991.

Ziua Internationala a Francofoniei este celebrata in fiecare an pe 20 martie si este dedicata limbii franceze si promovarii solidaritatii si dialogului cultural din acest spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.