Social 20 Martie 2009 13:21
Politia de Frontiera va prelua activitatea de intretinere si marcare a frontierei de stat, conform unei Ordonante de urgenta a Guvernului, ce a fost adoptata miercuri, iar inspectoratele judetene ale acestei institutii vor avea bugete pentru amenajarile si lucrarile necesare.

Potrivit actului normativ, Politia de Frontiera va prelua activitatea de administrare a suprafetelor reprezentand culoarul si fasia de protectie a frontierei de stat si i se vor aloca fonduri in vederea amenajarii si intretinerii acestora. relateaza NewsIn.

Practic, se revine la situatia anterioara anului 2001, in ceea ce priveste desfasurarea de catre Politia de Frontiera a activitatilor de intretinere si marcare a frontierei de stat. In 2001, s-a hotarat ca intretinerea culoarului si fasiei de protectie a frontierei de stat sa revina in sarcina autoritatilor locale.

Lipsa unui buget special pentru aceasta activitatea, precum si lipsa unor sanctiuni si dezinteresul autoritatilor locale a transformat culoarul si fasia de protectie a frontierei de stat in portiuni de teren pline de balarii si vegetatie.

Politistii de frontiera spun ca vegetatia crescuta pe culoarul si fasia de protectie a frontierei de stat le ingreuneaza activitatile si reduce vizibilitatea in cazul unor tentative de trecere frauduloasa. Mai mult, marcajele specifice frontierei nu au fost protejate sau ingrijite in aceasta perioada, fapt ce ar putea avea un impact negativ in cadrul evaluarilor pentru aderarea la Spatiul Schengen.

De asemenea, Guvernul a aprobat o hotarare care prevede ca pentru curatarea si intretinerea fasiei de protectie, a culoarului de frontiera de stat, intretinerea si repararea semnelor de frontiera sau, la nevoie, pentru inlocuirea acestora, inspectoratele judetene ale politiei de frontiera intocmesc anual planul de lucrari necesar a fi efectuate si deruleaza procedurile pentru achizitionarea serviciilor aferente, cu respectarea normelor in vigoare privind achizitiile publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.