Social 19 Martie 2009 14:10
Numai 52% din populatia Romaniei este in prezent racordata la sisteme de alimentare cu apa si canalizare, iar 79% din apele uzate sunt neepurate ori sunt epurate necorespunzator, a anuntat miercuri Ministerul Mediului

"Prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) se va imbunatati calitatea apei prin 200 de statii de epurare noi sau reabilitate, urmand ca 70% din cetateni sa beneficieze de servicii de alimentare cu apa si canalizare la standarde europene", se mai arata in comunicat.

Romania are in derulare prin POS Mediu noua proiecte vizand extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, de circa 930 milioane euro, in Giurgiu, Calarasi, Cluj-Salaj, Turda-Campia Turzii, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Olt si Gorj, iar un al zecelea proiect, pentru judetul Brasov, este in curs de aprobare de catre Comisia Europeana.

Alocarea financiara totala pentru Axa pioritara 1 a POS Mediu, ce urmareste extinderea si utilizarea sistemelor de apa si apa uzata, este de aproape 3,27 miliarde euro, din care contributia Uniunii Europene (UE), prin fonduri de coeziune, este de circa 2,78 miliarde euro.

Romania nu are sufieciente fonduri pentru modernizarea sau extinderea tuturor sistemelor de apa

Romania nu si-a calculat exact necesarul de finantare prin fonduri comunitare, astfel ca alocarea a 3,27 miliarde euro nu este suficienta pentru modernizarea sau extinderea tuturor sistemelor de apa si canalizare, a declarat astazi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

"Am estimat gresit necesarul de finantare, iar acum suntem pe minus. Fondurile prin Axa 1, pentru apa, nu vor fi suficiente pentru 42 de judete, ci pentru mai putin", a mai spus ministrul.

Nemirschi a adaugat ca e nevoie ca fiecare cetatean sa fie responsabil in ce priveste consumul de apa, "fiindca apa este o resursa de care vor avea nevoie copiii si nepotii nostri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.