Social 17 Martie 2009 17:01
Cartea "Des morts qui drangent" ("Mortii incomozi"), semnata de Paco Ignacio Taibo II si misteriosul Subcomandante Marcos, a fost distinsa cu Premiul marelui public la Salonul de carte de la Paris (Salon du livre), a carui editie 2009 este consacrata literaturii mexicane.
"Mortii incomozi"este construita pe intalnirea a doua personaje, Elías Contreras si Héctor Belascoarán Shayne, care investigheaza, fiecare,"revenirea din morti" a unui detinut politic, presupus a fi fost ucis la iesirea din inchisoare. Investigatiile politienesti sunt insa prilej pentru autori de a vorbi despre ororile cotidiene ale Mexicului: masacrele politice si saracia.

Paco Ignacio Taibo II s-a nascut Gijón, Spania, in 1949, dar familia lui a emigrat in Mexic in 1958, in timpul regimului franchist. Autor prolific, Taibo II este prozator, istoric si jurnalist, lucrarile sale fiind publicate in 30 de tari. Opt dintre romanele sale, printre care "Días de combate" (1976), "Sombra de la sombra" (1986) si "Mortii incomozi" (Muertos incómodos, 2005), il au drept protagonist pe detectivul Héctor Belascoarán Shayne. Scriitorul a castigat de trei ori Premiul International Dashiell Hammett pentru cel mai bun roman politist de limba spaniola, cu "La vida misma" (1987), "Cuatro manos" si "La bicicleta de Leonardo "(1994).
Identitatea reala a lui Subcomandante Marcos, purtator de cuvant al gherilei zapatiste mexicane, nu este cunoscuta, dar se presupune ca initiativa scrierii unui roman "la patru maini" ii apartine. In 2004, primul capitol din "Mortii incomozi", semnat de Marcos, a aparut in ziarul mexican "La Jornada".

Desi nu a probat niciodata, guvernul mexican presupune ca Marcos este Rafael Sebastián Guillén Vicente, absolvent de filosofie, arata NewsIn.

"Mortii incomozi" a aparut in limba romana, anul trecut, la editura Humanitas Fiction, in traducerea Corneliei Radulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.