Social 17 Martie 2009 13:37
Serviciul Public Judetean Salvamont Arges a emis, luni, o avertizare privind nivelul de risc de avalansa din masivul Fagaras, risc care este in prezent de gradul 4 pentru zona situata la altitudini superioare celei de 1.800 de metri si de gradul 3 in zona situata sub aceasta altitudine.
Stratul de zapada la Balea Lac-Cota 2000 masoara 343 cm, din care peste 95 de centimetri zapada proaspata, tip pulver, complet instabila, iar punctual, in zonele cu acumulari de vant care au orientari NW-W-SW, gradul de risc poate fi maxim, transmite corespondentul NewsIn.

Salvamontistii precizeaza ca stratul proaspat nins, tip pulver, a format placi de vant si s-a asezat peste stratul mai vechi, inghetat, compus din doua niveluri de mazariche si tocmai de aceea gradul de risc de avalansa poate fi maxim. Temperaturile la peste 2000 de metri vor fi cuprinse in intervalul -12 la -5 grade Celsius.

Traseul principal de creasta, precum si traseele turistice care acced in creasta masivului Fagaras, indiferent de altitudine, raman inchise. Sunt deschise traseele pana la altitudinea de 1.500 metri (respectiv limita padurii) pe muchiile sudice secundare: Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata si in masivul Iezer Papusa.

Salvamontistii argeseni mai precizeaza ca actuala avertizare nu se aplica masivului Ghitu, din cauza stratului insuficient de zapada.

Turistii au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarna: lopata, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Este interzisa iesirea in golul alpin. Nu se recomanda traversarea vailor abrupte, chiar situate in paduri, pentru ca acestea se pot activa si declansa avalanse.

Sfatul Salvamont Arges pentru cei care isi vor petrece sejurul in zone apropiate de golul alpin este sa nu incerce sa urce in zonele nerecomandate si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.