Social 17 Martie 2009 12:51
Fenomenele extreme, precum inundatiile si seceta, se vor amplifica in perioada urmatoare, ceea ce va duce la o crestere mai mare a debitelor raurilor in lunile de primavara si la o diminuare mai accentuata a acestora pe timpul verii, inundatiile urmand sa devina o constanta, a anuntat luni ANAR.
Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) deruleaza in prezent un program de monitorizare constanta a raurilor pentru a asigura cerintele de apa pentru populatie, prin regularizarea debitelor in lacurile de acumulare, pe masura amplificarii fenomenelor extreme si schimbarii nivelurilor apelor.

"In ipotezele scenariilor climatice analizate in cadrul proiectelor derulate pana la aceasta ora in Romania de Administratia Nationala 'Apele Romane', prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, regimul debitelor raurilor va suferi modificari datorate schimbarii precipitatiilor si cresterii evapotranspiratiei reale. Din rezultatele preliminare ale proiectelor reiese ca fenomenele extreme se vor amplifica, prin cresterea debitelor medii lunare maxime in perioada de primavara si scaderea valorilor medii lunare in perioada de vara - toamna, iar viiturile de nivel se vor produce mai devreme", se arata in comunicatul transmis de ANAR.

Potrivit rezultatelor preliminiare ale proiectelor derulate de ANAR prin INHGA, e nevoie de realizarea unui nou echilibru intre disponibilul de apa si diminuarea cerintei noi de apa a folosintelor, deoarece variatiile mari ale volumelor de apa scurse in anii secetosi sau ploiosi, in raport cu media, pot sa fie de pana la 50%.
Totodata, se vor reduce viiturile mixte (zapezi si ploi) de primavara, prin desincronizarea topirii stratului de zapada cu producerea ploilor.

ANAR mai arata ca schimbarile climatice vor spori presiunile asupra resurselor transfrontaliere de apa in multe areale cu fluctuatii in disponibilul de apa si calitatea apelor.

De asemenea, din cauza variatiilor mari ale debitelor in cursul anului, majoritatea cursurilor de apa mici si mijlocii au un caracter torential.

Ministerul Mediului si ANAR vor finaliza pana la sfarsitul lunii mai strategia nationala de prevenire a riscului la inundatii, pe termen mediu si lung, urmarind, in paralel, sa transpuna in legislatia nationala Directiva privind managementul riscului la inundatii.

Forumul Mondial al Apei trage un semnal de alarma asupra riscurilor de inundatii si de seceta
In perioada 16-22 martie, o delegatie condusa de directorul general al ANAR, Vasile Pintilie, participa la Forumul Mondial al Apei. Acesta urmareste sa atentioneze asupra crizei apei pe glob, a modificarii tiparelor de producere a precipitatiilor, a topirii ghetarilor si a acumularilor de stocare a apei dulci din zonele montane si polare ale globului.

Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul va celebra in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie) care are ca tema in 2009 "Ape transfrontaliere. Oportunitati comune", subliniind ca statele trebuie sa coopereze pentru probleme precum managementul secetei, managementul riscului la inundatii sau calitatea apelor.

De asemenea, se urmareste educarea populatiei in vederea adoptarii unui comportament adecvat fata de apa, pentru ca apa este o resursa finita si vulnerabila.

Potrivit ultimelor studii efectuate pe plan mondial, schimbarile climatice vor avea un impact major asupra resurselor de apa si asupra managementului acestora, in sensul modificarii tiparelor de producere a precipitatiilor, ceea ce va duce la intensificarea si apropierea fenomenelor extreme.

In plus, schimbarile climatice vor duce la o topire treptata a ghetarilor si intinderilor de gheata, precum si a acumularilor de stocare a apei dulci din zonele montane si cele polare ale globului, iar cresterea continua a nivelului marii va pune in pericol zonele de coasta de pe glob prin eroziune si inundatii.
Totodata, pot aparea modificari ale ecosistemelor locale, si chiar ciclurile globale ale apei pot fi tulburate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.