Social 16 Martie 2009 00:58
O serie de ONG-uri critica proiectul noului Cod penal propus de Ministerul Justitiei, care reduce drastic limitele de pedeapsa maxima si minima ale infractiunilor de coruptie, desi CE acuza pedepsele blande aplicate de instantele romanesti.

Initiativa pentru o Justitie Cura­ta (IJC) a criticat duminica proiectul nou­lui Cod penal adoptat de Mi­niste­rul Justitiei, pentru ca, in pofida cri­ti­ci­lor formulate de Comisia Eu­ro­peana la adresa pedepselor blande aplicate de in­stantele romanesti pentru astfel de fap­te, limitele minima si maxima ale pedepselor urmeaza sa fie mult reduse. „Limitele de pedeapsa pentru lua­rea de mita scad, de la 3-12 ani in Co­dul actual, la 2-7 ani (pentru medici si profesori sunt reduse la jumatate) in proiect, iar pentru traficul de in­fluenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani la 1-5 ani“, se ara­ta intr-un comunicat al IJC.

Ministe­rul Justitiei a justificat vineri aceasta re­ducere chiar prin practica instan­te­lor romanesti, care prefera sa dea pe­depse minime, cel mai adesea cu suspendare, pentru faptele de coruptie, si ca noul act normativ prevede o sanc­tionare mai drastica a recidivei sau a pluralitatii de in­fractiuni.

IJC nu agre­eaza insa aceasta argumentare, pe motiv ca nu practica instantelor tre­buie sa justifice aspri­mea pe­dep­se­lor, ci invers. „Astfel, prin Conventia Natiunilor Unite impotriva co­ruptiei din 2003, ratificata de Ro­ma­nia, se prevede doar gravitatea in­frac­tiuni­lor de coruptie ca fiind crite­riul de sta­bi­li­re a pedepselor, nicidecum practica instantelor“, considera ONG-urile care alcatuiesc IJC.

Ele nu cri­tica sca­derea plafonului maxim al acestor pe­depse, care se inscrie in cuantumul me­diu din UE, ci doar co­bo­rarea pra­gului minim al acestora. „Prin ur­ma­re, faptul ca instantele apli­ca pedepse mici in cazul infractiunilor de corup­tie impune o corijare a acestui aspect, nicidecum scaderea limitelor pedep­se­lor legale. Este necesar ca le­giu­i­to­rul sa ridice limita minima a pe­depsei legale si eventual sa interzica aplica­rea masurilor de suspendare a execu­ta­rii pedepsei pentru acest gen de in­fractiuni“, arata IJC. Secretarul de stat Alina Bica a ex­pli­cat pentru Cotidianul ca reperul co­misiei care a lucrat la proiectul de Cod penal a fost legislatia in domeniu din Ger­mania, Franta, Belgia si Por­tu­ga­lia, unde nu ar exista pedepse mai mari de 8 ani pentru astfel de fap­te, iar ju­decatorii din tarile respective au po­si­bilitatea de a decide suspen­da­rea exe­cutarii pedepsei atunci cand apreciaza ca gravitatea faptei este re­du­sa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.