Social 13 Martie 2009 02:09
Muzeul National de Arta al Romaniei protesteaza fata de transferarea unor obiecte de cult catre Administratia Prezidentiala, decisa prin hotarare de guvern. Oficialii muzeului spun ca mutarea acestor piese „de o importanta exceptionala pentru cultura nationala si universala“ ar putea determina inchiderea Galeriei de Arta Veche Romaneasca.

Presedintele Traian Basescu isi va inaugura biserica din curtea Palatului Cotroceni pe 15 august, de Sfanta Maria (Adormirea Maicii Domnului), care va fi si hramul sfantului lacas. De dotarea bisericii Palatului Cotroceni s-a ocupat deja Guvernul, care, printr-o hotarare, a decis ca Presedintia „va prelua in administrare mai multe bunuri culturale, proprietate privata a statului, aflate in custodia Muzeului National de Arta“.

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a aflat din presa ca urmeaza sa predea la Cotroceni aceste obiecte si protesteaza. „O mare parte dintre aceste piese sunt in prezent expuse in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca, in sala dedicata Artei in Tara Romaneasca in secolul al XVII-lea (sala V), intrucat acestea sunt reprezentative pentru epoca cantacuzina, au o importanta exceptionala pentru cultura nationala si universala.

Preluarea lor de catre Administratia Prezidentiala ar putea determina inchiderea galeriei pentru reamenajare, MNAR neputand estima in acest moment durata si costurile implicate de acest proces: regandirea conceptului expozitional si refacerea spatiilor, restaurarea unor piese care sa fie incluse in noua expunere, refacerea ghidului tiparit al galeriei, a textelor de sala si a audio-ghidului“, se arata intr-un comunicat remis ziarului Cotidianul de Biroul de presa al MNAR. Hotararea de guvern este contrasemnata si de ministrul Culturii, Teodor Paleologu.

Printre obiectele transferate pentru biserica de la Palatul Cotroceni sunt 37 piese de argint (un potir, 16 candele, 4 sfesnice), 82 de icoane (15 icoane praznicare, 15 icoane apostolice si 5 icoane imparatesti), un jilt, doua cruci din lemn sculptat aurit, un amvon, 3 catapetesme, un iconostas mic din lemn sculptat aurit, o lada din lemn datata 1832, o masa din lemn sculptat secolul XIX, doua broderii, 7 tesaturi din matase, un policandru cu 72 brate si doua strane pentru carti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.