Social 13 Martie 2009 01:40
Ministerul Educatiei si sindicatele au finalizat criteriile de performanta pe baza carora va fi evaluata activitatea cadrelor didactice. In functie de calificativul primit (S, B, FB), fiecare profesor isi va putea negocia salariul.

Specialistii Ministerului Educatiei, impreuna cu sindicalistii si expertii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, au finalizat criteriile de performanta pentru evaluarea cadrelor didactice. Indicatorii sunt subiect de discutie de anul trecut, cand sindicatele au cerut o modalitate de diferentiere a salariilor in functie de performanta profesionala, astfel incat sa fie eliminate situatiile in care un profesor batran care nu mai are rezultate bune sa castige mai bine decat unul tanar, care isi da interesul.

Astfel, potrivit criteriilor, toti profesorii vor fi analizati in patru etape: autoevaluarea, evaluarea colegilor, a directorului si stabilirea calificativului in cadrul Consiliului de Administratie al scolii.

La aceasta faza participa membrii consiliului, care sunt parinti, profesori, elevi si reprezentanti ai comunitatii locale. Testarile nu se vor da doar pe hartie, ci si in fata Consiliului de Administratie, sub forma unui interviu, „in care se va completa si fisa finala de evaluare, prin medierea diferentelor existente intre cele trei aprecieri. Pe baza dovezilor prezentate se va stabili calificativul final", se arata in documentul final care se afla pe masa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Evaluarile cuprind tot ce tine de viata de profesor, de la activitatea la ora si pana la felul in care acesta apara imaginea institutiei, si sunt concretizate in puncte. Cel mai mare scor, de 30 de puncte, se va da pentru performanta profesorului de a-si realiza efectiv programa scolara. Adica evaluatorii vor verifica daca profesorul este punctual la ore si daca realizeaza intocmai si la timp activitatile planificate, daca utilizeaza manualele si daca le asigura elevilor cunostinte aplicabile in viata de zi cu zi. Va conta si daca profesorul preda tinand cont de „particularitatile geografice, demografice, etnice, economice, sociale si culturale ale comunitatii din care face parte scoala", se precizeaza in document. Tot pentru acest domeniu de evaluare profesorul trebuie sa-si adapteze limbajul la mediul de provenienta si la nivelul cunostintelor elevilor. Mai mult, va fi notat si daca respecta prevederile legale privind drepturile copilului si ale omului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.