Social 12 Martie 2009 01:33
Bugetul minuscul alocat domeniului cercetare loveste fara mila, institutele pregatind liste cu disponibilizari. Unele consecinte pot fi dramatice, reactorul de la Magurele putandu-se transforma intr-o bomba cu ceas.
Institutul national de cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" de la Magurele, din vecinatatea Capitalei, deja lucreaza la avarie. si nu vorbim de un institut oarecare, ci de unul care detine sase instalatii nucleare, care pot deveni oricand periculoase daca nu vor mai fi bani pentru intretinere. Nu trebuie neglijat ca acolo exista in jur de 300 kg de combustibil inalt imbogatit ars, deci uraniu, de care Romania trebuie sa scape la vara. Tara care va prelua uraniul este Federatia Rusa, cea de la care s-a si luat combustibilul cand s-a construit reactorul de la Magurele. Dar preluarea uraniului costa bani, Romania avand de achitat 700.000 de dolari, costul transportului fiind platit de americani.

Transportul uraniului ar putea fi periclitat daca institutul nu va avea banii necesari sa construiasca pana in iunie, cand Romania a fost programata de Federatia Rusa pentru preluarea combustibilului, rampele de acces pentru camioanele mari care vor aduce containerele speciale de la rusi.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.