Social 11 Martie 2009 18:27
Laszlo Bocsardi, regizorul piesei cu cinci nominalizari la premiile UNITER 2009 ("Ivona, Principesa Burgundiei") spune ca spera de la inceput ca spectacolul sau sa nu treaca neobservat si ca isi doreste ca acesta sa se joace, in curand, si in Capitala.
"Sincer, am sperat ca spectacolul <<Ivona, Principesa Burgundiei>>, piesa dramaturgului Witold Gombrowicz, unul dintre cele mai importante spectacole jucate de noi pe scena teatrului „Támasi Áron”, din Sfantu Gheorghe, sa nu treaca neobservat", declara Laszlo Bocsardi, dupa nominalizarile Uniter.
Dar Bocsardi este un nume obisnuit, in ultimii cinci ani, printre nominalizarile la premiile UNITER.

"Cred ca <<Ivona, principesa Burgundiei>> este un spectacol reusit, care se joaca intr-un spatiu foarte interesant, in care multi actori au creat personaje la un nivel ridicat, printre care si Gizella Kicsid, care joaca chiar rolul Principesei", a spus regizorul.

Regretand faptul ca spectacolul nu a fost pe afisul Festivalului National de Teatru din 2008, Bocsardi isi exprima speranta ca acest spectacol sa se poata juca in curand si la Bucuresti. "Sper ca spectatorii sa poata veni aici, la Sfantu Gheorghe, sa-l vada, mai ales in cadrul festivalului international Reflex, care va avea ca invitate spectacolele unor teatre importante din estul si centrul Europei, care va avea loc acum, in curand, intre 17 si 29 martie, in institutia noastra", a adaugat regizorul.

Alaturi de "Ivona, principesa Burgundiei", a primit multe nominalizari si piesa lui Cehov "Trei surori", in regia lui Tompa Gabor.

"In ceea ce priveste prezenta, cu un numar la fel de mare de nominalizari, a piesei Trei surori, in regia lui Tampa Gabor, as vrea sa spun ca aceasta a fost profesorul meu la facultatea din Targu Mures, la clasa de regie de teatru. Ma onoreaza mult ca suntem impreuna in concurs cu atatea nominalizari, e o situatie fericita. Simt o anumita mandrie ca teatrul maghiar din Romania a reusit sa se ridice la un nivel ridicat, observat si de criticii din juriu", afirma Bocsardi.

Referindu-se la arta teatrala din Romania, regizorul piesei "Ivona, principesa Burgundiei" spune ca a ales sa faca o abordare de sinteza a celor doua stiluri teatrale, romanesc si maghiar. "De aceea, consider ca suntem speciali si in Romania, si in Ungaria, imbogatind, astfel, oferta teatrala din Romania. Sunt interesat de un teatru mai plastic, ma preocupa dramaturgia poloneza, care vine din zona artelor plastice", a precizat Bocsardi.

Totodata, el apreciaza si nominalizarea spectacolului "Hamlet", de la teatrul Metropolis, cu atat mai mult cu cat juriul nu a reusit sa vada varianta live, ci doar inregistrarea video a acestuia. "E important ca acest spectacol se va putea vedea la Bucuresti, miza jocului fiind intalnirea mea cu actori de clasa internationala ai teatrului romanesc, la care s-a adaugat pariul unui spatiu special, incercand un alt fel de abordare al textului clasic shakespearian", este de parere regizorul Lacslo Bocsardi, in urma anuntarii nominalizarilor Uniter.

Piesa "Ivona, principesa Burgundiei" a lui Witold Gombrowicz a primit numeroase nominalizari din partea juriului actualei editii a premiilor Uniter: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cel mai bun regizor, premiul pentru cea mai buna scenografie, premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar. De asemenea, piesa "Hamlet", in regia lui Laszlo Bocsardi, a fost nominalizata la categoria premiul pentru cel mai bun debut, acordat actritei Ioana Anastasia Anton, in rolul Ofeliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.