Social 11 Martie 2009 11:55
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor, a actionat in instanta Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a aplicat CJ un avertisment pentru solicitarea de cunoastere a limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de director la Biblioteca Judeteana.

Tamas Sandor a declarat corespondentului NewsIn, ca a dat in judecata CNCD si se va prezenta la termenul din data de 16 martie, la Curtea de Apel Brasov, pentru a-si sustine punctul de vedere. "Consider ca este o chestiune de principiu si nu pot accepta nici sub forma de avertisment (masura CNCD, n.r.)”, a declarat Tamas.

Potrivit presedintelui CJ, intr-un judet cu 75% populatie de etnie maghiara si o biblioteca unde jumatate din colectie este maghiara si 76% din cititori maghiari, trebuie ca si directorul sa cunoasca si limba maghiara, respectiv cultura maghiara, avand in vedere ca este vorba despre o institutie de cultura.

Consiliul Judetean Covasna a fost sanctionat, in urma cu aproximativ o luna, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu avertisment pentru constatarea unui tratament diferentiat in organizarea concursului pentru ocuparea postului de director la Biblioteca Judeteana.

Hotararea CNCD vine in urma unei sesizari in care un cetatean din Sf.Gheorghe, Dan Tanasa, reclama faptul ca la concursul pentru ocuparea postului de director la Biblioteca, din data de 21 august anul trecut, printre conditiile impuse se afla si obligativitatea cunoasterii limbii maghiare.

CNCD a decis sanctionarea cu avertisment pentru constatarea unui tratament diferentiat, discriminatoriu si a recomandat conducerii CJ sa dispuna diligentele pentru promovarea egalitatii de sanse in materie de angajare si profesie.

Potrivit CNCD, angajatorii sau reprezentantii acestora care anunta ocuparea unui post prin material publicitar si/sau mesaj publicitar, oricare ar fi mijlocul de comunicare ce face posibil transferul informatiei, au obligatia, potrivit principiului egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii, de a asigura liberul acces la toate etapele procesului de angajare tuturor persoanelor, fara nicio deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socisla sau apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, sex sau orientare sexuala, respectiv de convingerile candidatilor, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege.

La concursul pentru ocuparea postului de director al Bibliotecii Judetene au participat cinci candidati, de nationalitate maghiara, postul fiind castigat de Szonda Szabolcs.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.