Social 10 Martie 2009 02:10
Camera Deputatilor, populata cu parlamentari-profesori, a dat din nou liber privatilor la doctorate si masterate, desi presedintele

Deputatii au reconfirmat prin vot, saptamana trecuta, infiintarea de doctorate si masterate de catre orice universitate acreditata. Astfel, ei permit oricarei facultati sa-si organizeze cursuri postuniversitare fara nici un control de competenta al programelor de studii. Presedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Cristian Dumitrescu, el insusi in conflict de interese, ca sot al rectorului de la Universitatea particulara „Dimitrie Cantemir”, una dintre institutiile vizate de lege, a votat si el impotriva calitatii diplomelor de doctorat si de masterat, ca si alti deputati care sunt cadre didactice la universitati.

Anul trecut, presedintele Traian Basescu a trimis la reexaminare in Parlament o lege care respingea Ordonanta de Urgenta 89/2008 (prin care Guvernul stabilise criterii ferme de cernere a facultatilor care pot organiza doctorate si masterate). OUG 89 prevedea ca „doar universitatile acreditate si evaluate cu «grad de incredere ridicat» de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sa poata decide infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat”. „Grad de incredere ridicat” este un calificativ care se obtine daca universitatea indeplineste peste 40 de indicatori de performanta.

Deputatii au respins aceasta ordonanta, prin lege, reactivand un articol din Legea 2/2008 care prevede ca orice universitate acreditata poate sa decida, printr-o simpla hotarare a senatului, „infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii”. Presedintele a respins legea in forma decisa de parlamentari si a cerut noului Parlament sa o reexamineze. Deputatii au votat-o exact la fel si au trimis-o in Senat, ramasa camera decizionala. In favoarea „fabricilor de diplome” au votat 188 de deputati PSD si PDL.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei (deputat in acea perioada), nu-si aminteste textul legii. Dar „personal mi se pare usor exagerata partea cu doctoratele. Masteratele poti foarte bine sa le faci daca esti acreditat institutional, dar doctoratele nu”, spune Ecaterina Andronescu. Mircea Miclea, fostul ministru al Educatiei si presedintele Comisiei prezidentiale de educatie, a facut lobby inca de anul trecut in Parlament pentru ca aceasta lege sa nu dea mana libera universitatilor de neincredere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.