Institutul National de Administratie a fost "capusat" de mai multe firme in timpul guvernarii PSD. Afirmatia ii apartine actualului director adjunct al INA, Bogdan Draghici, care a prezentat modul prin care vechea conducere a institutiei a directionat banii publici. Printre beneficiarii acestor manevre s-a numarat inclusiv soacra actualului presedinte al PSD, Mircea Geoana. Ea a fost nominalizata de Draghici intrucat este prorectorul Institutului de Administrare Publica al Afacerilor (nr. - unitate privata de invatamant), organizatie care a semnat un protocol de cooperare cu INA.

Actul era ilegal deoarece Institutul National de Administratie nu se putea asocia decat cu universitati de stat acreditate. O situatie similara s-a petrecut si la centrul regional din Cluj al INA. Acolo a fost semnat un contract cu o universitate privata din Satu Mare. Draghici a spus ca influenta fostilor ministri ai administratiei si internelor "a fost nociva pentru INA". La INA bate vant de schimbare. Noua conducere vrea sa scape de hotelurile scumpe in care erau cazati pana acum cursantii, de lectorii care ajunsesera pe listele institutiei din motive politice si de diferitele fundatii sau universitati particulare care semnasera ilegal contracte cu institutul.

Protocol cu Asebuss-ul, unde soacra lui Geoana este prorector

Unul dintre cele mai ciudate protocoale pe care Bogdan Draghici spune ca le-a gasit in momentul in care s-a instalat la Institutul National de Administrtie era semnat cu Asebuss. Acesta nu era inregistrat la INA, dar era semnat atat de sefii institutiei publice, cat si de oficialii de la Asebuss-ul la care Margareta Costea, nimeni alta decat soacra actualului presedinte al PSD, este prorector.

"Protocolul a fost ascuns de vechea conducere si noi nu l-am avut in baza de date si nu a mai apucat sa aiba efect, nu implica alocarea unor sume de bani, dar lasa loc pentru finantari", explica Draghici. De cealalta parte, oficialii de la Asebuss nu au stiut intr-o prima faza de asa ceva. Ulterior, profesorul Marcel Duhaneanu spune ca "actul este foarte vag". El adauga faptul ca respectivul protocol se referea la participarea Asebuss-ului in comun cu INA la diferite proiecte. "Nu am stiut ca este ilegal cand am semnat. De ce nu au stiut cei de la institut?", se intreaba acum retoric Duhaneanu.

In acelasi timp, Margareta Costea spune ca actul nu a fost semnat de ea, ci de rectorul Duhaneanu. "Nu a fost vorba despre un contract, ci despre un protocol care nu a fost demarat niciodata. Asebuss nu primea nici un ban de la INA. Protocolul nu implica deloc bugetul de stat", a precizat Costea. Un contract asemanator a fost descoperit de Draghici la centrul regional al INA de la Cluj. In acel caz era vorba si despre bani, costul scolarizarii unui cursant in parteneriat cu respectiva institutie particulara de invatamant fiind de 18 milioane de lei. Mai mult, acest contract era ilegal, pentru ca INA se poate asocia numai cu institutii de invatamant de stat.

Pretul de cazare al cursantilor INA, diminuat cu 30%

Directorul adjunct al INA a prezentat in premiera lista celor cinci hoteluri pe care le-a selectat pentru cazarea cursantilor care vor participa la programele de pregatire ce se desfasoara in vara pe litoral. El spune ca pretul unei zi de cazare este de 1,6 miloane de lei. Oficialul Institutului National de Administratie a precizat ca in anii trecuti pretul mediu era cu pana la 30% mai mare.

"Cele mai mari probleme au fost semnalate la Hotelul Cerna din Bucuresti, unde spatiile de cazare erau improprii pentru primirea unor functionari publici care veneau la cursuri", a spus directorul general adjunct al INA. El a mai nominalizat pe lista hotelurilor cu preturi mari Hotelul Bavaria Blue din Mamaia. Anual, la mare sunt scoliti aproximativ 3.000 de functionari publici in programele Institutului National de Administratie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.