Social 10 Martie 2009 15:27
Asociatia producatorilor de mase plastice din Romania a cerut dovezi care sa sustina acuzatiile conform carora pungile oxo-degradabile contin factori carcinogeni si mutageni, acuzatii aduse saptamana trecuta de catre asociatiile nonguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta.
Producatorii au mai sustinut luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca toate problemele existente in viata se intampla din cauza proastei elaborari a ordonantei de urgenta 25/2008 care prevede taxarea pungilor din plastic (ecotaxa).

“Trebuia sa se mentioneze dupa care standarde se stabileste biodegradabilitatea. Din punctul nostru de vedere exista doua tipuri de materiale biodegradabile. In ceea ce priveste produsele oxo exista posibilitatea pentru toate fabricile sa produca pungi, iar in ceea ce priveste produsele bio exista mai putini producatori”, a aratat in discursul sau Marcel Diaconu, presedinte ASPAPLAST, potrivit GreenReport.

Producatorii prezenti astazi la intalnire au aratat ca produsele oxobiodegradabile pe care le comercializeaza sunt conforme standardului ASTM, standard international care nu este inca tradus si in Romania. Unii producatori mai sustin chiar ca bioplasticul nu se poate recicla odata cu plasticul traditional in vreme ce pungile oxo-degradabile pot fi reciclate fara probleme in orice conditii.

Scandalul a inceput acum cateva zile, cand s-a emis ipoteza ca aceste pungi, desi intitulate biodegradabile, multe din pungile de pe piata romaneasca sunt din polietilena cu aditivi care contin metale grele cu efect carcinogen, mutagen si bioacumulativ (CMB)

Magazinele care vand pungi biodegradabile in Romania comercializeaza, de fapt, niste falsuri, sustin organizatiile neguvernamentale Agent Green si Salvati Dunarea si Delta. Dupa introducerea Eco Taxei de 20 de bani pentru comerciantii care nu folosesc pungi biodegradabile, pe piata au aparut tentative de astfel de sacose, care nu respecta normativele europene, adica cele de biodegradabilitate si de compostabilitate, sustin ONG-urile. Materialele din care sunt confectionate aceste pungi au in alcatuire polietilena sintetica si aditivi care contin metale grele si sunt cunoscute sub calitatea de "oxodegradabile". Aditivii au efect mutagen, carcinogen si bioacumulativ, care se regasesc mai tarziu in organismele animalelor, dupa cum transmite Cotidianul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.