Miron Cozma mai are de asteptat inca o saptamana pana sa afle daca va fi eliberat din inchisoare, dupa ce magistratii Judecatoriei Craiova au decis ieri sa amane cu o saptamana pronuntarea in cazul privind contestatia acestuia la executarea mandatului emis dupa revocarea gratierii.

Miron Cozma a venit ieri la la Judecatoria Craiova pentru a afla pronuntarea in dosarul privind contestatia de executare a mandatului emis dupa revocarea gratierii date de fostul presedinte Ion Iliescu. Acesta a ajuns in sala de judecata in jurul orei 8.00, fiind insotit inauntru de mai multi sustinatori care il asteptasera de la primele ore ale diminetii in fata Judecatoriei.

Cozma le-a cerut magistratilor craioveni sa il elibereze, motivand ca exista un precedent, alti patru detinuti gratiati prin acelasi decret semnat de Iliescu si apoi incarcerati din nou prin revocarea decretului au castigat in instanta si acum sunt liberi acasa.
"Asa cum ceilalti patru colegi ai mei au castigat procesul, trebuie sa fiu si eu eliberat. Eu sunt detinut politic si se doreste tinerea mea in inchisoare", a declarat Cozma.

Spre disperarea celui numit "Luceafarul huilei", magistratii craioveni au decis sa amane pronuntarea pentru 14 iunie, pe motiv ca xerocopia hotararii de condamnare a acestuia, trimisa de catre Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, este aproape indescifrabila, astfel ca nu au fost clare toate datele in acest caz.

Amenintare cu CEDO

Avocatul apararii, Adrian Roseti, a depus in instanta mai multe hotarari judecatoresti in baza carora o parte dintre cei gratiati o data cu Miron Cozma au fost eliberati, in urma inaintarii in justitie a unor contestatii similare. El a spus ca dintre cei 44 de gratiati, in momentul de fata doar 16 mai sunt in detentie, o parte dintre acestia fiind liberi dupa ce si-au executat pedeapsa sau in urma unor contestatii facute dupa revocarea decretului de gratiere.

Avocatul a mai precizat ca la termenul urmator instanta va mai analiza cateva acte emise de Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti, documente care au venit la Craiova in copii aproape ilizibile.
Desi s-a aratat foarte increzator ca verdictul ce va fi pronuntat saptamana viitoare va fi unul favorabil lor, avocatul lui Cozma a lasat sa se inteleaga ca, in cazul unei eventuale respingeri a contestatiei, va apela la forurile internationale.

"Clientul meu este bolnav, transportul ii face rau. Pe drum, a avut senzatii de voma. De aceea a fost mutat la Rahova, pentru ca este bolnav. Daca nu se rezolva, vom apela la CEDO", a spus Roseti.
La fel de increzator in sansele de eliberare ale lui Cozma s-a aratat fratele acestuia, Tiberiu, care a spus ca are incredere in instanta si ca este sigur ca fratele sau va fi eliberat.

Iliescu s-a jucat cu libertatea lui

Fostul sef al statului Ion Iliescu a semnat la 15 decembrie 2004 decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a altor 45 de persoane, Miron Cozma fiind eliberat la 16 decembrie. Decretul a fost revocat doua zile mai tarziu, ca urmare a criticilor formulate de partidele politice si de reprezentantii societatii civile, iar liderul ortacilor Cozma a fost reincarcerat.

Cozma a contestat executarea mandatului emis dupa revocarea gratierii la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti, de unde cazul a fost trimis la Craiova.
Dosarul lui Cozma a ajuns in atentia magistratilor craioveni in urma unui conflict negativ de competenta, Inalta Curte de Casatie si Justitie hotarand ca dreptul legal de solutionare a cauzei sa revina Judecatoriei Craiova, si nu Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, unde fusese trimis dosarul.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.