Social 7 Martie 2009 15:42
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o atentionare de cod galben de precipitatii insemnate, valabila de vineri, ora 22, pana sambata, ora 15, pentru zone din 13 judete.
In intervalul mentionat, va ploua in toata tara, cantitatile de apa urmand sa depaseasca, local, 20-25 de litri pe metru patrat si, izolat, 45 de litri pe metru patrat in sud-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali si Meridionali, mai precis in zone din judetele Bihor, Cluj, Alba, Arad, Hunedoara, Timis, Caras Severin, Gorj, Dolj, Valcea, Arges, Dambovita si Prahova.

In zonele atentionate, precum si in Transilvania si in nordul Carpatilor Orientali, va continua sa ploua pana duminica, iar cantitatile de apa vor mai depasi, pe arii restranse, 15-20 de litri pe metru patrat.

Codul portocaliu mentinut pe raurile Barzava, Moravita si Motru, extins si pentru Caras si Nera

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a anuntat vineri ca mentine pana duminica, ora 16, avertizarea de cod portocaliu pentru raurile Barzava, Moravita si Motru - amonte de Fata Motrului si o extinde si la Caras si Nera din judetele Caras-Severin, Timis si Mehedinti.
In aceste judete, INHGA estimeaza ca vor avea loc cresteri de debite si niveluri ale apelor peste cotele de atentie si inundatie, precum si scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale.

Totodata, INHGA mentine atentionarea de cod galben raurile Crasna (jud. Salaj si Satu Mare), Barcau (jud. Salaj si Bihor), Crisuri (jud. Cluj, Bihor, Hunedoara si Arad), Bega si Bega Veche (jud. Timis), Timis (jud. Caras-Severin si Timis), Desnatui (jud. Dolj), Jiu-sector amonte Podari si afluenti (jud. Hunedoara, Gorj si Dolj), Lotru (jud. Valcea), afluentii Oltului inferior

(jud. Valcea si Olt), Vedea (jud. Olt), afluentii Argesului superior (jud. Arges), Dambovita-amonte Malu cu Flori (jud.Arges si Dambovita), Prahova si Teleajen (jud. Prahova) si Buzau superior (jud. Brasov si Covasna).

COD GALBEN: ATENTIONARE METEOROLOGICA

  • Stalpi de telefonie rupti si un transformator scurtcircuitat in Prahova, din cauza vantului si ploii

Trei stalpi de telefonie au fost rupti si un transformator a fost scurtcircuitat in Prahova, joi, din cauza vantului puternic si a ploii, problemele fiind remediate de reprezentantii Comitetelor Locale de Urgenta.

Pe DJ 231, la intrarea in comuna Pacureti, vantul a rupt trei stalpi ai unei companii de telefonie, care au cazut pe carosabil, fara sa provoace insa pagube materiale sau victime. "Carosabilul a fost degajat de un echipaj al Datasamentului de Pompieri Boldesti. Au fost afectate comunicatiile telefonice fixe in trei sate din zona", a precizat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu.

De asemenea, din cauza vremii nefavorabile, dar si a suprasolicitarii, un transformator electric aflat in curtea minei Copaceni a suferit un scurtcircuit, arzand invelisul unor cabluri. "A fost afectata alimentarea cu energie electrica a circa 600 de abonati din comuna Predeal Sarari. Situatia a fost remediata in aproximativ doua ore, prin interventia S.C. Electrica Valeni", a mai spus Condrescu.

Meteorologii au emis, vineri, o noua atentionare Cod galben de ploi abundente, valabila de vineri de la ora 22 pana sambata la ora 15 in 13 judete, printre care si Prahova. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, va ploua in majoritatea regiunilor, insa in sud-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali si Meridionali, cantitatile de apa vor depati local 20...25 l/mp si izolat 45 l/mp.

  • Patru partii din Sinaia au fost inchise din cauza ninsorilor si riscului de avalansa

Patru partii din Sinaia au fost inchise pentru zilele de vineri si sambata, din cauza ninsorilor si a riscului mare de avalansa, turistii fiind sfatuiti sa nu plece pe traseele montane si sa anunte din timp salvamontistii pentru orice problema cu care se confrunta.

"Primaria orasului Sinaia anunta inchiderea partiilor Carp, Papagal, Tarle si Drum de Vara in zilele de vineri, 6 martie si sambata, 7 martie. Aceasta masura a fost luata ca urmare a ninsorilor abundente si a riscului mare de avalansa pe aceste partii", se arata intr-un comunicat de presa al Primariei, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit purtatorului de cuvant Madalina Rosu, avertizarea turistilor este facuta prin anunturi afisate la instalatiile de transport pe cablu. "Totodata, facem apel catre toti turistii care urca pe munte in acest weekend sa fie echipati corespunzator si sa anunte din timp salvamontistii pentru orice problema cu care se confrunta", a precizat Madalina Rosu.

Si la Busteni, salvamontisii sunt in alerta maxima. Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Echipei Salvamont Busteni, pericolul de avalansa este de gradul patru spre cinci. In plus, vremea la munte este rea si in niciun caz nu se pot face drumetii.

"Aseara (n.r. joi), vantul a batut cu pana la 170 km/h. Mai mult decat atat, zapada, pe unde a fost troienita, depaseste 15 metri", a precizat Haiduc. El a mai spus ca, in ultimele zile, au fost alunecari masive de zapada in zonele Valea Morarului, Valea Alba, dar si pe Valea Costilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.