Social 9 Martie 2009 13:28
"Mergeti in fata oglinzii, priviti-va cu atentie, analizati-va, rostiti cuvantul sex si daca va inrositi, ramaneti acasa. Nu este un spectacol pentru ipocriti, pudici sau perversi. Este un spectacol trist, care printre hohote de ras si lacrimi, te obliga la o incizie sufleteasca adanca. Daca nu ai curaj sa o faci, participi degeaba la acest experiment!" (Chris Simion)
La cunoastere de sine si o sondare a universului propriu ne provoaca pe fiecare dintre noi piesa de teatru "Bad Bed Stories" sau "Povesti de noapte buna pentru adulti", produsa de Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, care are trei reprezentatii in Bucuresti: doua pe 10 martie, la Teatrul Foarte Mic de la ora 18 si 21 si una pe 11 martie, in Fratelli Social Club.

Piesa este scrisa de Oleg si Vladimir Presniakov, cel mai bine cotati dramaturgi rusi, dupa Cehov, iar montarea acesteia este o premiera modiala, "Povesti de noapte buna pentru adulti" fiind un text ce nu a mai fost niciodata jucat pe o scena. O premiera este si participarea Mihaelei Radulescu intr-o piesa de teatru, aceasta fiind prezenta doar printr-o proiectie video, pe care a filmat-o si a produs-o fara a pretinde vreun onorariu, textul si regia videoproiectiei fiind semnate de Chris Simion.

Teatrul National "Vasile Alecsandri" nu a mai jucat in turneu in Bucuresti de 10 ani, de aceea productia prezenta, ce reuneste actori precum Pusa Darie, Tavi Jighirgiu, Petronela Grigorescu, Cosmin Maxim si Mihaela Radulescu, se doreste a fi o innoire a repertoriului si o deschidere catre dramaturgia contemporana de valoare.

Din culise...

Tragand cu ochiul la scenariul piesei, avem in fata un pat conjugal in care se spun sase povesti de noapte buna pentru adulti. Daca va asteptati la un final fericit si la printi pe cai albi care sfarsesc fericiti pana la adanci batraneti alaturi de printesele lor, nu sunteti la piesa de teatru care trebuie. "Bad Bed Stories" este un grafitti multicolor ce ilustreaza destinele ratate ale omenilor secolului 21, singuratatea in 2, cuvintele nespuse, dar si cele spuse, ura, neglijenta, egoismul, lasitatea, ignoranta , complexele, fetisurile si frustrarile umane, toate inchise in 6 capsule mici. 6 povesti de viata care pot fi ale tale sau ale mele. Realitatea zilelor noastre la care putem ajunge fara prea mari eforturi.

Chris Simion, regizorul artistic al piesei ne avertizeaza de la inceput ca pentru o astfel de piesa, spectatorul trebuie sa aiba un anumit tip de umor si dezinhibare. Toti ne confruntam sau consumam in viata noastra reala sau imaginara genul de experiente propuse de Presniakovi. "Determinarea personajelor de a ajunge in situatiile respective sunt cheia spectacolului. Niciunul dintre personaje nu ajunge la situatii sexuale extreme din curiozitate. Toti ajung din tristete, din lipsa de afectiune, din neimplinirea in cuplu, din singuratatea in doi", a declarat Chris pentru 9AM.

Piesa nu judeca pe nimeni si nici nu se vrea a fi o fabula, care sa puna pe cineva la zid sau sa plaseze in categoria "Asa nu!". Spectacolul "ne propune sa ne asumam ceea ce suntem, fara a-l mai face responsabil pe cel de langa noi de ceea ce devenim, de ceea ce nu ne place din noi, de toate ratarile si esecurile."

De ce Mihaela Radulescu?

Poate unii dintre spectatori pot privi suspiciosi la adresa participarii Mihaelei Radulescu in piesa, insa regizoarea tine sa precizeze ca a ales-o pentru ca intra perfect pe filmul spectacolului. "Mi-am dorit sa fie Mihaela Radulescu pentru ca asta este cheia spectacolului: o emisiune TV, cu un moderator cunoscut, o femeie care sa fie dezinvolta, neconventionala si sa vorbeasca despre necomunicarea in cuplu, frustrarile sexuale, complexele noastre intr-un mod credibil si asumat. In Bad Bed Stories Mihaela Radulescu nu o prezinta pe Mihaela Radulescu. Personajul pe care il interpreteaza are aceeasi meserie pe care o are si ea in viata de zi cu zi", marturiseste Chris Simion, adaugand ca niciodata nu-si face distributiile in functie de viata persoanala a oamenilor pe care ii alege, considerand aceasta tactica o dovada de neprofesionalism. Pe blogul Bad Bed Stories aceasta chiar da un avertisment: Radulescu nu se dezbraca si nu da sfaturi despre sex in acest spectacol! Daca veniti pentru asta, nu va mai deranjati!

Facand o radiografie a ultimelor reprezentatii teatrale, exponate a teatrului underground, oamenii au inceput sa prinda gustul povestilor cu tente sexuale puternice, violenta domestica, fetisuri si obsesii mistuitoare, iar regizoarea ieseana clarifica acest lucru: "Oricand povestile despre noi, despre intimitatea noastra vor fi consumate mereu de public. E important sa vezi scenic ipostaze in care ai fost, ai putea sa fi, ai incercat sa fii sau ai evitat sa fii. BAD BED STORIES oricum are efect de oglinda. Doar daca te asezi in scaun la teatru si iti pui pe nas ochelarii de cal ai sansa sa nu te atinga. Dar facand asta, ma intreb de ce sa iti mai pierzi timpul venind pana la teatru. Asa poti ramane in fata televizorului, zappand, spargand seminte si nimic nu iti va clatina minunata imagine pe care ti-ai sadit-o".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.