Social 6 Martie 2009 03:33
Singurul roman ajuns in spatiul cosmic va prelua presedintia Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic.

Desemnarea lui Dumitru Prunariu pentru presedintia Comitetului ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic (COPUOS) a avut loc in cadrul unui proces de selectie care s-a finalizat la 4 martie, la Viena, in Grupul Est-European de la nivelul ONU. Astronautul roman isi va incepe mandatul de un an in 2010.

Concurenta pentru post a fost acerba, Prunariu avand contracandidati din Cehia, Ucraina si Ungaria. Campania pentru candidatul roman a fost sustinuta de catre Ministerul Afacerilor Externe si de reprezentantele diplomatice ale Romaniei care isi au resedinta sau sunt acreditate in statele membre ale Grupului Est-European.

Comitetul ONU pentru Utilizarea Pasnica a Spatiului Extraatmosferic a fost creat de catre Adunarea Generala a ONU in 1959 si are ca mandat revizuirea cooperarii internationale in domeniul utilizarii pasnice a spatiului extraatmosferic, avizarea programelor in domeniu in vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, incurajarea cercetarii si diseminarii informatiei privind aspectelor extraatmosferice, precum si analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spatiului extraatmosferic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.