Social 6 Martie 2009 02:44
Evitarea cafelei si ciocolatei inainte de culcare combate tulburarile de somn. Persoanele cu un program neregulat de somn au un risc mai mare de a avea probleme digestive si, implicit, de greutate. In plus, acestea pot deveni anxioase sau depresive.

Specialistii atrag atentia ca, in cele mai multe situatii, somniferele sunt inutile, deoarece insomnia este o tulburare determinata in mare parte de stilul de viata dezordonat. „Initial, tratamentul consta in corectarea unor comportamente vicioase si in aplicarea unor reguli de igiena a somnului“, explica medicul primar psihiatru Alexandru Paziuc, de la Spitalul de Psihiatrie din Campulung.

Astfel, substantele psihoactive, precum cafeaua, bauturile de tip cola, ciocolata si ceaiul negru sau verde, nu trebuie consumate inainte de somn. Acestea intensifica activitatea creierului si intarzie foarte mult somnul. In schimb, inainte de a merge la culcare sunt indicate cateva activitati relaxante, precum cititul, o baie calduta, ascultatul unei melodii linistitoare si chiar meditatia.

De asemenea, exercitiile fizice contribuie la imbunatatirea calitatii somnului, cu conditia sa fie realizate cu cel putin sase ore inainte de a merge la culcare. Specialistii spun ca efortul fizic este urmat la scurt timp de o crestere a temperaturii corpului, care scade brusc dupa cateva ore. Drept urmare, organismul intra intr-o stare de somnolenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.