Social 6 Martie 2009 02:41
In Vest, elevii invata la scoala patru sau cinci ore pe zi. La noi, si cate sapte ore. Un elev de clasa a X-a din Marea Britanie invata sase discipline, timp de 26 de ore pe saptamana. Elevul roman sta in medie 33 de ore, iar numarul obiectelor de studiu este 15.

Mai putine ore de sport si de limbi straine. Aceasta este noua viziune a Ministerului Educatiei.
In timp ce alte tari din UE acorda o importanta majora educatiei fizice si limbilor moderne, la noi, autoritatile au taiat una din cele doua ore de sport pe saptamana ale elevilor de colegiu si o ora de limbi moderne din programa liceelor tehnologice.

Motivatia a fost aceea ca din toamna toti elevii trebuie sa petreaca la scoala maximum 30 de ore fata de 32-37 cate sunt in prezent.

Masura superficiala

„In toata lumea curriculumul e centrat pe competente. Iar cele 15 discipline pe care le urmeaza liceenii romani nu reprezinta competente”, sustine Marian Stas, expert in educatie.

Victor Nicolae, directorul Colegiului National „Gheorghe Lazar“ din Bucuresti sustine ca orele ar fi trebuit reduse la 25 saptamanal, asa cum este in majoritatea tarilor UE.

„Este important sa tinem cont si de profilul liceului. Materiile reduse la uman difera fata de cele de la real. Sa se faca cinci ore pe zi plus o ora de optional”, spune Victor Nicolae.

Chiar si in aceste conditii programa ramane una incarcata. „Nu ne putem compara cu liceeni din SUA, de pilda. Ei invata 20 de ore pe saptamana si au sase materii. Noi stam in medie sase-sapte ore pe zi si avem 15 materii”, afirma Albert Craiu, elev din clasa a Xl-a la Colegiul Matei Basarab si presedintele Consiliului Elevilor din Capitala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.