Social 6 Martie 2009 17:34
Regizorul Cristian Mungiu, al doilea roman, dupa Ion Popescu Gopo, care a castigat prestigiosul Palme d'Or al festivalului de la Cannes, marturiseste, intr-un interviu acordat NewsIn, ca primeste constant propuneri din strainatate, insa nu a acceptat, deocamdata, niciuna dintre ele.

  • Reporter: La ce proiecte lucrati in prezent?

Cristian Mungiu: In clipa de fata, finalizam proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", in care sunt implicat ca scenarist, producator si co-regizor. Copia standard va fi pesemne gata pana la sfarsitul acestei luni. Este vorba despre un film de lung metraj colectiv, alcatuit din episoade de 20-30 de minute, in care, pe langa mine, sunt implicati ca realizatori Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu si Ioana Uricaru. Vorbim aici de o comedie, de un film de public, si nu de festival, film care ecranizeaza cele mai cunoscute legende urbane ale epocii "de aur".
Totodata, am inceput lucrul la scenariul pentru urmatorul meu proiect de autor dupa "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

  • Reporter: Cum le veti materializa, in contextul economic delicat al acestui an?

Cristian Mungiu:
Pentru "Amintiri" am reusit sa obtinem finantarile necesare ca sa terminam proiectul. Legat de urmatorul meu proiect de autor, e inca un pic devreme sa discutam. Cel mai probabil, insa, nu va mai fi posibil sa-l finantam doar cu fonduri din Romania si va trebui sa atasam unul sau mai multi coproducatori externi. Deocamdata, amintirea Palme d'Or-ului e inca vie si sunt foarte multi producatori importanti care isi doresc sa ne fie parteneri, iar asta chiar inainte sa fi citit scenariul. Totodata, am multe propuneri de a lucra in afara Romaniei. Primesc constant propuneri si scenarii din Statele Unite si Anglia, dar nu am acceptat, deocamdata, vreo oferta.

  • Reporter: Veti inscrie vreun proiect la festivalurile din acest an?

Cristian Mungiu:
Wild Bunch (o importanta companie de distributie - n.r.) este agentul de vanzari al filmului "Amintiri din Epoca de Aur", iar politica lor este ca participarea peliculei in festivalurile dintr-o anumita tara sa fie decisa de distribuitorul care a achizitionat drepturile pentru acea tara. Deci nu inscriem noi, ca producatori, filmul in festivaluri. Noi vom pastra doar drepturile pentru Romania, unde filmul va avea premiera nationala la Cluj, in cadrul TIFF.

  • Reporter: Iar in cinematografe, cand va putea fi vazut "Amintiri din Epoca de Aur"?

Cristian Mungiu:
Cel mai probabil, filmul va rula incepand din septembrie. E posibil, insa, ca o difuzare in regim de avanpremiera sa aiba loc deja incepand cu luna iunie. Filmul este foarte lung si studiem posibilitatea de a-l difuza sub forma a doua filme: "Amintiri din Epoca de Aur 1" si "Amintiri din Epoca de Aur 2". Nu am hotarat inca daca aceste filme ar trebui sa ruleze concomitent sau consecutiv. Studiem, de asemenea, interesul local in orasele fara cinematografe, pentru a vedea in ce masura se justifica organizarea unei noi caravane, cum a fost cazul cu “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

  • Reporter: Apropo de faptul ca amintirea Palme d'Or-ului e inca vie, veti participa si anul acesta la Cannes?

Cristian Mungiu: In situatia in care "Amintiri din Epoca de Aur" va fi prezentat la Cannes, voi insoti filmul, desigur. E insa greu sa fii selectionat cu un film colectiv in marile festivaluri - in cel mai bun caz ele putand fi prezentate in afara competitiei, in sectiuni paralele. Ar fi si asa grozav, tinand cont ca niciunul dintre cei patru co-realizatori ai mei in acest proiect nu a debutat inca in lungmetraj.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.