Social 6 Martie 2009 16:12
Firma spaniola Sedesa, care efectueaza lucrarile din Centrul Istoric, mai are de primit 2,1 milioane euro de la Primaria Capitalei, in conditiile in care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara recent ca "mai sunt doar cateva cozi de factura de platit" si ca vrea sa rezilieze contractul.

Sedesa a efectuat lucrari de 9,4 milioane euro, are materiale platite in avans de 600.000 euro si de recuperat penalitati de 500.000 euro de la primarie, potrivit datelor companiei. Primaria a achitat facturi de 3,3 milioane euro si a platit in avans o suma de 5,1 milioane euro.

Sedesa a cerut rezolvare litigiilor cu Primaria pe cale amiabila, prin intermediul Comisiei de Adjudecare a Disputelor, dar primarul Sorin Oprescu a preferat sa anunte rezilierea contractului.

Sorin Oprescu este nemultumit de faptul ca in sase ani, din 14 strazi din Centrul Istoric, ce trebuia a fi reabilitate cu finantari din fonduri structurale, au fost finalizate doar patru."Ne intereseaza sa terminam procesul rezilierii contractelor, sa reluam lucrarile la strazi si pana la sfarsitul anului sa incheiem lucrarile la strazile Lipscani si Smardan", a precizat primarul Sorin Oprescu.

Contractul pentru reabilitarea Centrului Istoric prevede finantari de la Banca Europeana pentru Investitii (7,3 milioane euro), Guvernul Olandei (1,8 milioane euro) si Primaria Capitalei (9,1 milioane euro). In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro, bani destinati unor lucrari arheologice, de reabilitare arhitecturala si urbanistica, pentru instalarea unor statui in zona sau pentru reabilitari ale retelei de canalizare.

In luna noiembrie 2008, edilii Capitalei afirmau ca lucrarile la reteaua de apa si canalizare sunt finalizate in proportie de 75%. Intarzierile ar fi cauzate, spun edilii, si de necesitatea obtinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care sa certifice ca actiunea de reabilitare nu afecteaza siturile arheologice din zona.

Recent, Primaria a primit descarcare arheologica, adica acest accept, pentru sapte strazi, la trei dintre ele fiind deja finalizate lucrarile de apa si canal.

Primaria Capitalei a cheltuit, in ultimii 17 ani, 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.