Social 5 Martie 2009 02:10
Potrivit noii legi a CNSAS, verdictul de colaborare sau de lucrator al Securitatii este dat de instanta, iar Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii cerceteaza dosarele si aduna probele in cazul persoanelor publice, care apoi sunt trimise pe masa judecatorilor.

Presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a declarat ca 29 de magistrati fosti colaboratori ai Securitatii se afla inca in exercitiul functiunii, precizand ca dosarele acestora au fost trimise in instanta, fiind in diferite faze de solutionare pentru a se da un verdict final in cazul lor. Pana in acest moment, Curtea de Apel a stabilit, pe baza probelor inaintate de CNSAS, ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si procurorul de pe langa Tribunalul Brezoi Popescu Nicolae au fost lucratori ai Securitatii. Insa nu este o decizie definitiva, recursul fiind judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Interesant este faptul ca Ioan Ionescu, judecator la Inalta Curte, va fi judecat chiar de colegii sai de la aceasta instanta, fapt care ridica mari semne de intrebare. Insa legea nu cuprinde prevederi care sa legifereze asemenea situatii. Ionescu a fost ofiter de Securitate in cadrul Directiei a III-a, in perioada 1964-1967, la Contrainformatii interne, apoi a activat la Securitatea Municipiului Bucuresti. Ca judecator, Ionescu este acuzat ca s-a substituit unui judecator de la Inalta Curte intr-un dosar de retrocedare a Hotelului Lido. O plangere impotriva sa a fost inaintata anul trecut Consiliului Superior al Magistraturii. Ionescu ar fi semnat o incheiere de sedinta, din 29 martie 2008, in locul presedintelui Sectiei Civile.
Celalat caz deconspirat de CNSAS este cel al procurorului Popescu Nicolae, fost ofiter de Securitate la Brasov in perioada 1968-1969, mutat apoi la Valcea, unde a activat pana la Revolutie.

Instantele au dat sentinte definitive in cazul mai multor magistrati, confirmandu-le trecutul de colaboratori ai Securitatii: Lucian Cristea, judecator la Curtea de Apel Cluj, Lupascu Sergiu, judecator la Judecatoria Bacau, Florin Murg, judecator la Curtea de Apel Oradea, Ispas Adriana Jeni, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Mures, Bostan Teodoriu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi. O serie de magistrati cu functii de conducere, acuzati de colaborare cu Securitatea, au procese in derulare la Curtea de Casatie: vicepresedintele Judecatoriei Lugoj, Ioan Cozilec, vicepresedintele judecatoriei Bistrita, Valer Covrig, prim-procurorul adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau, Dorin Paul Radulescu.

Pe rol la Curtea de Apel se afla in acest moment cazurile a 24 de magistrati deconspirati de CNSAS drept colaboratori ai Securitatii.

Un caz interesant il reprezinta cel al judecatorului Stere Learciu, colaborator al fostei Securitati, potrivit documentelor CNSAS, al carui proces se afla in curs. Acesta a judecat, in cadrul unui complet de la Curtea de Apel Bucuresti, dosarul de colaborare cu fosta Securitate al Rodicai Stanoiu, desi Colegiul trimisese in instanta dosarul sau de turnator.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.