Social 4 Martie 2009 12:36
Aproape 400 de cladiri din Bucuresti risca sa se prabuseasca la un cutremur comparabil ca intensitate cu cel din martie 1977, potrivit specialistilor in seismologie contactati de NewsIn.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", a declarat, pentru NewsIn, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei.

"La un cutremur cu o magnitudine comparabila cu a celui din 1977, nu exista prea multe sperante pentru aceste cladiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieti omenesti este la acest tip de cladiri", a subliniat Dan Lungu.

In Bucuresti, exista aproximativ 400 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, cele mai multe dintre ele fiind in sectorul 1, potrivit listei de imobile expertizate, aflata in baza de date a Primariei Capitalei.
Potrivit lui Dan Lungu, riscul seismic poate fi nuantat in functie de tipul cladirii, de inaltimea acesteia si de numarul de locuitori. De exemplu, o vila cu doua etaje, ocupata de o singura familie, prezinta un grad de risc seismic mai mic decat un bloc de noua etaje, unde sunt zeci de apartamente si familii.

Directorului Institutului de Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, spune ca, in Romania, nu se pune problema unui cutremur important in urmatorii trei ani. "Asta nu inseamna ca, dupa 2012, se va produce un seism catastrofal", precizeaza Marmureanu.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977.

Ultimul cutremur devastator din Romania a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure.

"Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.